Sök

Åtalas för förskingring – nu kan tidigare bitcoin-kungen casha in

Bitcoin

AP Photo/Shizuo Kambayashi/ Rick Bowmer.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Han rattade en av världens största bitcoin-sajter och står åtalad för förskingring.
Nu kan Mark Karpelès bli rik på andra personers förlorade bitcoins.

Bitcoin är ett av finansvärldens hetaste samtalsämne just nu. Och här kommer en story som knappast kommer minska snacket. Det är Wall Street Journal som berättar den smått hårresande storyn om den kontroversiella bitcoin-entreprenören Mark Karpelès.

Han köpte 2011 närmare 90 procent av bitcoin-marknadsplatsen Mt. Gox och något år senare hade Mt. Gox lite av en särställning i botcoin-världen. Men 2014 briserade skandalen – flera hundratusen bitcoins var spårlöst försvunna och ägarna, som förvarat pengarna i Mt. Gox system, kände sig blåsta.

Skandalen var ett faktum och sajten stängdes ner samtidigt som Mark Karpelès åtalades i Japan (där bolaget var baserat) misstänkt för att vara den som förskingrat pengarna. 

Mark Karpelès har hela tiden nekat till anklagelserna – och nu ser han ut att bli den stora vinnaren i slutändan. För nu har nämligen runt 200 000 bitcoins hittats som går att koppla till Mt.Gox. De här pengarna vill Mt.Gox:s kunder så klart ha tillbaka – men lagen säger att Mt.Gox bara behöver betala tillbaka pengar till sina gamla kunder motsvarande värdet bitcoins handlades till vid det tillfället. 

Och den kursen är lägre än vad bitcoins handlas för i dag. Mycket lägre. Vid tidpunkten för konkursen handlades bitcoin för runt 400 dollar. Under onsdagen handlades en bitcoin för 7100 dollar.

För Mark Karpelès del kan det förhållandet innebära ett rejält klirr i den egna kassan. Hans holdingbolag Tibanne äger nämligen 88 procent av Mt. Gox.

Enligt Wall Street Journal kan Mark Karpelès nu se fram emot ett riktigt guldregn, förutsatt att inte några fordringsägare lägger krokben för honom. Totalt handlar det om nästan 1 miljard dollar varav Mark Karpelès kommer lägga beslag på runt 850 miljoner dollar, eller motsvarande cirka 7,2 miljarder kronor.

Hur mycket pengar som återstår när skulderna efter konkursen är utredda återstår däremot att se. Mark Karpelès har sagt till tidningen att han själv förväntar sig en mindre vinst. Efter herr Karpelès agerande innan och i samband med konkursen är dock hans trovärdighet i ekonomiska förutsägelser en smula naggad i kanten. Fortsättning följer i den här minst sagt intrikata historien.

Läs mer