Storytel-grundaren: “Nu trycker vi hårdare och hårdare på gasen”

Breakit - Storytel-grundaren: “Nu trycker vi hårdare och hårdare på gasen”

Jonas Tellander, vd och grundare Storytel. Foto: Press

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Jonas Tellander flaggar för storförlust nästa år – i jakten på tillväxt.

På onsdagsmorgonen levererade ljudboksjätten Storytel sin kvartalsrapport. Vid en första anblick fick nog en och annan investerare skrämselhicka av siffrorna. Visserligen växte omsättningen med hela 30 procent till 309 miljoner kronor men samtidigt skrivs resultatet nu i ilsket röda siffror.

En rörelsevinst på 10,2 miljoner kronor har under kvartalet vänts till en förlust på 16,6 miljoner kronor. I rapporten flaggar dessutom grundaren och vd:n Jonas Tellander för att rörelseförlusten före avskrivningar (EBITDA) nästa år kommer ligga på mellan 5 och 10 procent av försäljningen. Baserat på den totala omsättningen i år och tillväxttakten så indikerar det en rörelseförlust (Ebitda) på i runda slängar 25 till 50 miljoner kronor.

Men Jonas Tellander lugnar alla eventuellt oroliga aktieägare med att förlusterna bara är en konsekvens av att Storytel nu fokuserar ännu mer på tillväxt.

“Nu trycker vi hårdare och hårdare på gaspedalen. Vi investerar otroligt mycket i eget innehåll och kommer under nästa år ge ut över 5.000 nya ljudboksproduktioner, det är en fördubbling jämfört med i år”, säger Jonas Tellander.

Totalt kommer Storytel att investera 200 miljoner kronor i nya ljudböcker och marknadsföring och det är förklaringen till att bolaget gör förlust 2018. Samtidigt kommer de tunga investeringarna såklart också driva på tillväxten.

“Vi räknar med att öka intäkterna från vår streamingtjänst med 40 procent. Investeringarna i innehållsproduktionen är på 150 miljoner kronor och det kostnadsförs också direkt mot resultaträkningen, även om intäkterna kommer under många år framöver”, påpekar Jonas Tellander.

Enligt kvartalsrapporten har Storytel runt 280 miljoner kronor i kassan så den kraftiga expansionen kommer sannolikt inte kräva att aktieägarna skjuter till mer pengar i närtid.

“Vi har resurser att trycka hårt på gaspedalen. Märker vi att någon marknad inte är tillräckligt mogen så kan vi snabbt dra ned kostnaderna. Vi ska gå in i sex nya länder nästa år och målet är att bli marknadsledande”, säger Jonas Tellander.

På aktiemarknaden togs rapporten emot med besvikelse. Strax före elva på onsdagsförmiddagen var aktien ner över 4 procent.

Läs fler artiklar
LÄS MER