Sök

Annonssamarbete med Unionen

Vill du jobba utomlands? Tänk på det här först

Unionen

Innan du drar. Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen, vet vad du bör ha koll på. Bild: Frank Köhntopp/Unsplash/Unionen

Christopher Lembke

Kommersiell redaktör

Många i startups drömmer om att någon gång jobba en period i utlandet, vilket ger nya insikter och erfarenheter. Men det finns en del att ta reda på före avresan. Henrik Ehrenberg på Unionen har några tips.

Ungefär 650 000 svenskar bor utomlands. Många av dessa är studenter och pensionärer, men medan andelen utlandsstudenter sjunkit de senaste åren tycks intresset för att arbeta i utlandet vara större än någonsin.

I en färsk undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Unionen har man frågat 1 016 tjänstemän mellan 18-36 år i privat sektor om deras syn på utlandsjobb.

Resultatet visar av nästan en tredjedel planerar att arbeta utomlands under en period av sin karriär. De flesta (54%) anger att syftet främst är att ”se mer av världen”. 16% svarar att en utlandsvistelse är ”bra för karriären”.

Det är framförallt engelsktalande länder som lockar. USA är det land som ligger högst på önskelistan – 28% vill dit, medan 9% drömmer om Australien och 9% om Storbritannien.

Verkligheten ser dock lite annorlunda ut: av de som faktiskt jobbat utomlands är det Storbritannien (18%) och Norge (16%) i topp. USA kommer på tredje plats – 9% har arbetat där.

Men från Unionens sida ser man också en baksida av det stora intresset. Kunskapen om hur utlandsvistelsen påverkar pension och socialförsäkringar är nämligen lågt.

71% svarar att de har dålig koll på vad som händer med pensionen vid arbete i utlandet. För sjukpenninggrundande inkomst (SGI) är siffran 83%, för föräldraförsäkringen 85% och arbetslöshetsförsäkringen 85%.

Henrik Ehrenberg är samhällspolitisk chef på Unionen.

”Ska man jobba i ett annat land krävs arbetstillstånd. Men det många inte tänker på är att det också kräver en del kontakter med myndigheter i Sverige. Det är viktigt att tänka igenom vad utlandsvistelsen innebär – även efteråt, säger Henrik Ehrenberg och lyfter fram en vanlig miss många gör.”

”Jag tror att många tar det svenska socialförsäkringssystemet för givet, men hela utgångspunkten för det är att man bor och betalar skatt i Sverige. Du som jobbar utomlands måste därför själv ta kontakt med myndigheterna här i Sverige för att ta reda på vad som gäller i ditt fall. Och ta en ordentlig sittning med uppdragsgivaren för att förhandla fram avtal som är förmånligt dig.”

Några av de punkter som kan vara bra att ta med i checklistan inför flytten är vad som händer med a-kassan, pensionen, försäkringar samt den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) som fastställer Försäkringskassans ersättningsnivåer. Även föräldrapenning, barnomsorg, skola och bostad är viktiga aspekter att ta med sig.

När ett erbjudande om utlandsjobb dimper ner är det lätt att bli berusad av möjligheterna som detta innebär. Medan Henrik Ehrenberg är tydlig med att en internationell erfarenhet på många sätt är ovärderlig, vill han ändå poängtera att det är viktigt att tänka igenom vissa saker innan man åker iväg.

”Det är viktigt att våga ställa krav. Om du till exempel har en tjänstepensionsavsättning på din svenska arbetsplats bör du se till så att den nya lönen motsvarar detta. Även den allmänna pensionen kan påverkas när du arbetar utanför Sverige, så gör en ordentlig kalkyl. Ta även reda på hur du kan påverkas vid hemkomst”.

En fråga många ställer sig är om du under utlandsvistelsen kan fortsätta omfattas av svenskt kollektivavtal.

”Ja, men bara om man är utsänd av en svensk arbetsgivare med kollektivavtal”, säger Henrik Ehrenberg. ”Sedan kan du vara lokalanställd av ett svenskt dotterbolag, frilansa som konsult – det finns många olika lösningar som har olika regler i olika länder. Men ofta gäller inte samma anställningstrygghet i andra länder som i Sverige. Vad händer till exempel om företaget får slut på pengar och lägger ner?”

Om det där spännande och intressanta utlandserbjudandet kommer – vart kan man vända sig för rådgivning?

”Hör med ditt fackförbund hur de kan hjälpa dig. Unionen har till exempel checklistor där vi går igenom vilka myndigheter du bör kontakta och vilka tillstånd du måste söka. Som medlem finns det mer personlig rådgivning att få. Jag vill verkligen poängtera att jag tycker att så många som möjligt ska ta chansen och följa sin dröm. Tänk bara igenom det först, så blir det roligare när du kommer hem igen.”

Det här är en sponsrad artikel från Unionen som guidar Breakits läsare i vad som gäller kring allt från semester- till lönefrågor. Unionen är det största tjänstemannafacket i Sverige och i världen med över 640 000 medlemmar. Unionen finns i både industri- och tjänstesektor i de flesta branscher i det privata näringslivet. Läs mer här.

Sponsrade inlägg är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits reportrar utan av vår kommersiella avdelning. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se.

Läs mer