Nytt bakslag för taxiappen Uber i London

Breakit - Nytt bakslag för taxiappen Uber i London

Foto: AP Photo/Eric Risberg.

Finwire / Breakit

Taxiappjätten Uber har åkt på en ny smäll i London.

Bakslaget kommer efter att en arbetsdomstol vägrat ge bolaget rätt i sitt argument att de anställda förarna är självständiga entreprenörer.

Domen bekräftar ett tidigare liknande utlåtande från i fjol och innebär att Uber måste ge förarna en minimilön och rätt till ledighet, skriver The New York Times.

Uber har fram tills nu kunnat vara mer flexibla i anställningarna och hyllat upplägget för ett som liknar den moderna ekonomin. Kritikerna har pekat på det hela som ett sätt att utnyttja och neka de anställda grundläggande rättigheter så som arbetslöshetsförsäkring.

Uber är sedan tidigare stoppade i London efter att ha misslyckats att få sin licens förnyad. Storbritannien är företagets största marknad efter USA.

Dagens beslut där Uber förlorat sin överklagan gällande förarnas rättigheter väntas leda till vissa fördelar för bolagets förare men även minska deras flexibilitet. Det menar Mareike Mohlman som är assisterande professor vid Warwick Business School och som har forskat kring just Uber.

"För förarna kommer detta beslut sannolikt att leda till fördelar, vissa förare kan få en högre lön när de officiellt är anställda av Uber eftersom de nu kan få ersättning för sjukfrånvaro eller semesterlön", framgår det av en kommentar från Mareike Mohlman.

Dagens besked är i linje med ett tidigare utlåtande från i fjol och innebär att Uber måste ge förarna en minimilön och rätt till ledighet. Uber vill i stället se förarna som entreprenörer vilket öppnar för mer flexibilitet.

Just flexibiliteten kan framöver minska bedömer Warwick-professorn. Idag kör många Uber-förare bara på deltid för att generera extra inkomster, men dagens beslut kan begränsa tillgången på jobb hos Uber är resonemanget.

Uber siktar på att genomföra en börsnotering 2019. Det uppgav bolagets vd Dara Khosrowshahi i samband med New York Times Dealbooks konferens i New York. 

Läs fler artiklar
LÄS MER