MTG blir majoritetsägare i Splay - Sörman släpper kontrollen

Splay MTG
MTG blir majoritetsägare i Splay - Sörman släpper kontrollen

Sara Lindmark

Reporter

Mediejätten MTG har ökat sin ägarandel i Youtube-nätverket Splay och äger nu 81 procent jämfört med tidigare 49 procent.

Splay finns utöver Sverige i Tyskland och genererar för närvarande över 120 miljoner visningar per månad på sina 430 Youtube-kanaler.

I våras kunde vi rapportera om att MTG hade ökat sitt ägande till 49 procent av aktierna i Splay. Nu väljer alltså mediejätten att köpa ännu mer aktier och ta kontroll över Youtube-nätverket.

"Vi har ju haft MTG med oss i ett och ett halvt år och det är mycket tack vare dem som vi har kunnat växa så fort och vågat ta kliven. Nu känner vi att vi vill ta ytterligare ett antal kliv och har massor av saker i pipelinen som vi vill göra och då kändes det helt naturligt att knyta ännu närmre relation till MTG", säger Vigor Sörman, grundare och vd för Splay.

Splays omsättning ökade förra året med 500 procent till 25 Mkr. Enligt ledningen är målet att dubbla Youtube-nätverkets försäljning till 50 miljoner kronor under 2015.

"Vi har ju expanderat från ett litet källarbolag i Sverige till att bli ledande i Norden och även gått in i Tyskland. Vi tittar så klart på att expandera ut till flera marknader men inga som jag kan säga klart och tydligt i dag tyvärr", säger Vigor Sörman.

Han kommer att ha samma roll som tidigare i bolaget. Han betonar också att MTG har gett teamet garantier på att de kommer att kunna fortsätta driva bolaget som de vill.

"Det är viktigt för oss att kunna driva det som ett fristående bolag och ha möjlighet att jobba med alla typer av medieaktörer", säger Vigor Sörman. 

Parterna har kommit överens om att inte offentliggöra köpeskillingen - men vi på Breakit gräver vidare i den saken. Tidigare i våras skrev vi att MTG gått in med 10,1 Mkr, vilket värderade Splay till 47 Mkr i den affären. 

Lyssna nedan på vår färska intervju med Vigor Sörman från Almedalen.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER