Tuffare skatteregler för techbolag i Ryssland och Storbritannien

Tuffare skatteregler för techbolag i Ryssland och Storbritannien

Breakit

Tuffare skatteregler väntar de stora techbolagen i Storbritannien och Ryssland.

Storbritanniens finansminister George Osborne förväntas komma att presentera nya lagförslag som kommer göra det svårare för multinationella bolag att undvika betala skatt, rapporterar sajten Digital Look.

Enligt uppgifterna kommer de nya åtgärderna, som förväntas bli presenterade någon gång under veckan, tvinga bolagen att betala en straffsumma ifall det visar sig att de försökt flytta pengar utomlands i syfte att undvika landets skatte- och tullmyndighet.

Lagen kan komma att påverka bolag som Google, Facebook och Amazon, som på grund av den låga bolagsbeskattningen på Irland valt att lägga sina regionala huvudkontor i Dublin.

Enligt en artikel i Sunday Times ska det det nya förslaget, röra sig om en skatt på 25 procent för de vinster som genereras i Storbritannien, men som via kreativ bokföring flyttas utomlands och besparar bolagen miljoner i skattekostnader.

Även Ryssland är på väg att följa EU i dess fotspår när det kommer till beskattning av amerikanska jättar som Apple och Google, skriver Venture Beat.

Enligt uppgifterna tänker politikern Igor Shchyogolev, förre detta kommunikationsminister och nuvarande nyckelrådgivare till president Vladimir Putin, lämna ett nytt lagförslag som kommer kräva högre beskattning av amerikanska IT-bolag verksamma i Ryssland.

Därmed vill man efterlikna EU:s nyligen lanserade skattelag som kräver att alla telekombolag, TV-nätverk och elektroniska tjänster ska beskattas där tjänsten säljs snarare än på något skatteparadis där det säljande bolaget påstås vara registrerat.

Finwire/Breakit

Läs fler artiklar
LÄS MER