Glue vill släppa e-handlare rakt in i ditt hem – tar in 35 miljoner

MoorGluee-handel

Diego Oliva och Carl Johan Grandinson, grundare av Glue. Foto: Jonas de Lange.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Alfvén & Didrikson och Peter Carlsson satsar vidare på Glue.

Stockholmsstartupen Glue är kanske Sveriges mest välfinansierade satsning på smarta lås. Bolaget har tagit fram en produkt som gör att du kan låsa upp dörren hemma med hjälp av en app. Systemet tillåter dessutom att du delar ut tillfälliga nycklar till exempelvis hantverkare, postbud eller städare. De tillfälliga nycklarna fungerar under en given tidsperiod och du får en påminnelse när de används. På så sätt gör appen att man själv slipper använda fysiska nycklar, och dessutom inte behöver vara hemma för att släppa in andra personer.

Bolaget backas av bland annat riskkapitalbolaget Alfvén och Didrikson, Rovio-grundaren Kaj Heds riskkapitalbolag Moor och Peter Carlsson, som även är grundare av det storskaliga batteriprojektet Northvolt.

Bolaget har hittills fått in ungefär 55 miljoner kronor för att utveckla sin tjänst.

Samtidigt har bolaget under sina tre första år bränt 58 miljoner kronor. Omsättningen förra året landade på ynka 1 miljon kronor.

Glue startades av de två techveteranerna Carl Johan Grandinson och Diego Oliva. Carl Johan Grandinson var en av de första anställda på Tradedoubler vid millenieskiftet och har dessutom varit med och grundat den framångsrika mediebyrån Tre kronor media. Även Diego Oliva har ett förflutet på Tradedoubler och var sedan Facebooks första anställda i Europa.

Nu avslöjar dokument från Bolagsverket att Glue fyllt på kassan igen. Denna gång med 35 miljoner kronor. I rundan värderas bolaget till drygt 130 miljoner kronor, innan investerat kapital.

"Jag engagerade mig i Glue ganska långt tillbaka därför att jag trodde starkt på grundarteamets kapacitet att bygga ett bra bolag och för att jag tror att digital access är en nyckelkomponent i utvecklingen mot mer e-handel och service ekonomi. På senare tid har ju även jättar som Assa Abloy konfirmerat detta genom sitt förvärv av August", skriver Peter Carlsson i ett sms till Breakit om sin investering.

Han deltar dock inte i den nya rundan. Klart är att det är andra befintliga ägare som tillfört pengarna.

Breakit har sökt Carl Johan Grandinson för en kommentar.

Läs mer