Sean Parker: “Vi byggde Facebook för att utnyttja dig”

Facebook
Sean Parker: “Vi byggde Facebook för att utnyttja dig”

Foto: Istockphoto.

Sara Lindmark

Reporter

Napster-grundaren och den tidigare Facebookchefen Sean Parker ifrågasätter vad den sociala medierjätten gör med vårt psyke.

De stora amerikanska techjättarna ses inte längre bara som innovativa mirakel. Facebooks makt över nätverkets 2 miljarder användare har debatterats världen över under ett bra tag och nu kommer kritiken från något oväntat håll.

Det är Sean Parker, som grundat fildelningstjänsten Napster, och varit hög chef på Facebook, som uttrycker oro över vad den sociala tjänsten egentligen gör med den mänskliga hjärnan.

Han berättar för nyhetssajten Axios att tanken med Facebook var att skapa en tjänst som ‘konsumerar så mycket av din tid och uppmärksamhet som möjligt’.  

“Och det innebär att vi måste ge dig en regelbunden dopamindos genom att någon gillar eller kommenterar ett foto eller ett inlägg. Detta kommer att få dig att vilja bidra med mer innehåll, vilket i sin tur kommer att ge dig mer ‘likes’ och kommentarer”.

 

Sean Parker anser att sociala mediertjänster utnyttjar det mänskliga psyket, vilket han och Mark Zuckerberg varit medvetna om från dag ett.

Han tänker tillbaka på svaret som han gav till skeptikerna när Facebook precis hade lanserats. De som sa att de aldrig tänkte skaffa ett konto eftersom de prioriterade att träffa folk i verkliga livet.

“Jag sa: ‘vi kommer att fånga dig tillslut’. Jag vet inte om jag förstod konsekvenserna av orden då. Men ett nätverk som växer till 2 miljarder användare ändrar fullkomligt dina relationer till samhället – och till andra… Förmodligen stör det vår produktivitet på konstiga sätt. Gud vet vad det gör med våra barns hjärnor”.

Läs fler artiklar
LÄS MER