Sök

Uppstart går av stapeln i helgen: "Brist på stora tech-konferenser i Sverige"

Uppstart

Jason Dainter på förra årets Uppstart

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

I helgen är det dags för tech-konferensen "Uppstart".
"Vi har en möjlighet att skapa något stort", säger arrangören Jason Dainter.

Imorgon går Uppstart – ett "Sthlm Tech Fest"-liknande event i Uppsala – av stapeln för fjärde året i rad. Techeventet lockade rekordpublik förra året – och i år blir det ännu fler besökare.

Det uppskattar i alla fall den brittiska techentreprenören Jason Dainter, som står bakom eventet. Han räknar med att passera 1000-strecket i år.

Syftet med Uppstart är att ta tillvara på talangen i Uppsala, förklarar Jason Dainter, som även driver startuphubben Base10.

"Uppsala har så mycket möjlighet och talang inom tech. Jag ville skapa en cool atmosfär, ta in talare och ge människor möjligheter att träffas", berättar Jason Dainter.

Jason Dainter pekar på att Uppsala universitet bidrar till att det finns många talanger i staden. Han radar sedan upp ett gäng tech-entreprenörer med koppling till Uppsala, exempelvis Skype-grundaren Niklas Zennström och Klarna-grundarna Sebastian Siemiatkowski och Niklas Adalberth.

Årets program är späckat med talare. Jason Dainter nämner bland annat Robin Wauters från Tech.eu och Jane Walerud.

"Jag ser fram emot Janes tal. Hon är en av få kvinnliga investerare med sitt Walerud Ventures och en av de första investerarna i Klarna":

En rad startups kommer även att ställa ut, och de kommer från olika länder och städer. De kommer bland annat att visa upp robotar och drönare.

"En del av Uppstarts grej är att visa cool teknik och att låta folk ha roligt med tekniken", berättar Jason Dainter.

Dagen rundas av med en stor efterfest på kvällen och "startup karaoke". Aldrig hört talas om sistnämnda? Här kan du läsa mer.  

Jason Dainter är exalterad över att det händer så mycket i Uppsala. Han understryker dock att Uppsala ligger efter Stockholm, men tillägger att staden växer.

"Jag ser att folk från Stockholm börjar höra talas om Uppstart och kommer hit. Jag tror att det finns en brist på stora tech-konferenser i Sverige. Vi får se hur det går, jag tror att vi har en möjlighet att skapa något stort med tusentals fler människor"

Läs mer