Nytt förslag: Då ska PSD2 införas i Sverige

PSD2
Nytt förslag: Då ska PSD2 införas i Sverige

Jonas de Lange

Reporter

Bara två hinder kvar innan nya regelverket blir lag.

För bara ett par månader sedan kunde Breakit berätta att PSD2-direktivet – regelverket som hela fintechsverige väntar på – blir försenat. Urpsrungstanken var att det skulle verkställas från januari 2018.

I korthet innebär  EU-direktivet att bankerna kommer tvingas dela med sig information från ditt betalkonto – när du godkänner det – till olika tredjepartstjänster. Det innebär att bolag som Tink, Mina tjänster eller Pei får lättare att nå din information.

Nu har regeringen skickat en lagrådsremiss gällande PSD2. I det nya förslaget framgår det att man vill implementera regelverket från 1 maj 2018.

Det viktigaste med lagrådsremissen är egentligen att det nu bara finns två hinder kvar innan PSD2 blir lag i Sverige. Det första är att lagrådet måste godkänna regeringens lagförslag. När det är klart skickas lagen som proposition till riksdagen som ska rösta om förslaget.

Enligt Rebecca Appelgren, kansliråd på Finansdepartementets finansmarknadsavdelning, räknar man med att lämna in propositionen till riksdagen i början på nästa år.

Vill du veta mer om PSD2? Läs gärna dessa artiklar: 

Techbolag jublar över ny lag som tvingar banker att öppna sig

Token ska öppna bankerna inför PSD2-revolutionen – får in 140 miljoner

Tink vinner mark - men bankerna kämpar emot

Läs fler artiklar
LÄS MER