Skala upp med Scaleup Academy – har ni vad som krävs?

SEB
Skala upp med Scaleup Academy – har ni vad som krävs?

Har er scaleup en omsättning på minst 15 miljoner kronor? Är ni minst 20 anställda? Då kan ni söka till Scaleup Academy som drar igång i Sverige efter årsskiftet.

Scaleup Academy, med rötter på MIT i Boston, bygger på best practice från över 2 000 framgångsrika bolag över hela världen. I den svenska premiäromgången, som börjar under första kvartalet av 2018, tas tio företag ut att delta. Scaleup Academy genomförs tillsammans med andra entreprenörer som står inför liknande utmaningar och tillväxtmöjligheter. Fokus är på omedelbara och mätbara resultat för såväl företaget som entreprenörerna själva. Ansökningsperioden pågår fram till 15 december.

”Den här satsningen är något nytt, det har inte gjorts tidigare i Sverige, samtidigt som det är väletablerat internationellt, säger entreprenören och scaleup-experten Pelle Tornell som leder programmet.

”Allra första versionen hölls 1998 på MIT. I samarbete med skaparna av det kända internationella programmet har vi vidareutvecklat en svensk version med unikt innehåll”, fortsätter Pelle Tornell som konstaterar att det finns ett strukturerat sätt att jobba med tillväxt.

”Det finns gemensamma mönster och förutsägbara utmaningar som alla entreprenörer ställs inför vid olika faser i företagets tillväxt. Och på samma sätt som utmaningarna är förutsägbara finns det beprövade metoder, verktyg och erfarenhet som väsentligt ökar sannolikheten att nå högt satta mål.”

På Scaleup Academy står bolagets och ledningsgruppens utveckling i fokus. Deltagarna arbetar med sina mest prioriterade frågeställningar för att säkerställa att strategi, handlingsplan, organisation och kassaflöde utvecklas mot samma målbild. Med löpande och tät uppföljning korrigeras avvikelser och nya beslut fattas. Det handlar om att fatta beslut och agera snabbare och smartare. Målet är att uppnå mätbara resultat.

”Programmet pågår kontinuerligt under ett år med en kombination av fysiska träffar, mobil kommunikation och digitala verktyg. För att ge rätt stöd i tillväxtprocessens olika faser har deltagarna tillgång till erfarna företagsbyggare och experter med specialistkompetens inom strategi, ledarskap, försäljning, rekrytering och digitalisering”, säger Pelle Tornell.

Men hur ska en scaleup ha tid för det här, egentligen? Det är ju sällan ont om saker att göra för ett mindre bolag i en expansionsfas.

”Alla tillväxtentreprenörer har fullt upp. Poängen är att det här är saker ni ändå borde göra. Nu gör ni det ännu smartare. Den tid ni lägger blir tio gånger mer effektiv, eftersom det här bygger på hur andra just hanterat samma tillväxtfas. Vi ser till att ni jobbar med rätt frågor vid rätt tidpunkt”, säger Pelle Tornell som understryker att Scaleup Academy inte handlar om att någon ska komma utifrån och berätta hur ni  ska göra för att ert företag ska växa.

”Vi är inga konsulter som kommer och säger hur ni ska göra saker. Ni jobbar själva med ert bolag, med vägledning. Det är ni själva ’på turbo’ som gör jobbet”.

För att kunna söka till Scaleup Academy måste företaget ha en omsättning på 15-250 miljoner kronor och 20-120 anställda. Ni ska vara i en tillväxtfas, det vill säga redan ha en bevisad affärsmodell och etablerad marknadsposition.

”Dessutom ska ni ha ett tydligt tillväxtmål – en vilja att växa, utvecklas och skapa värde”, avslutar Pelle Tornell.

Vill du läsa mer? På SEBs nyhetssajt Make it hittar du massor av inspiration, tips och råd, till exempel:


Det här är ett sponsrat inlägg som är en del av Breakits annonserbjudande. Inlägget kommer från SEB/Make it. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se.

Läs fler artiklar
LÄS MER