Sök

Bitcoin-spekulationen är livsfarlig – men inte av det skäl som du tror

Bitcoin

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Stefan Lundell förfäras över konsekvenserna av kryptovalutans framfart.

De senaste 12 timmarna har två personer i min bekantskapskrets kastat sig in i spekulationsyran runt kryptovalutan bitcoin. Snälla, gör inte samma misstag du också.

Jag har ingen aning om det är smart att investera i bitcoin ur ett privatekonomiskt perspektiv. Däremot är jag övertygad om att du gör vår värld en stor otjänst genom att ytterligare elda på bitcoin-haussen.

Den slutsatsen drar jag efter att i veckan ha läst en initierad granskning av hur bitcoin-handeln snabbt är på väg att skapa en tickande miljöbomb. Varje ny bitcoin ”grävs” ju fram med hjälp av extremt kraftfulla datorer. Datorer som kräver ofantliga mängder energi.

Bara för att gräva fram 1 bitcoin krävs det energi motsvarande uppvärmningen av ett bostadshus – under en hel vecka.

Och när nu allt fler kastar sig in i spekulationscirkusen kring bitcoin blir det allt mer lönsamt att digitalt gräva fram ännu fler bitcoins – och så snurrar den negativa miljöspiralen vidare.

Enligt branschsajten Digiconomist bränner bitcoin-grävarna just nu el motsvarande hela Nigerias elförbrukning på ett år.

Och så länge det finns pengar att göra, oavsett om bitcoin-kursen är en gigantisk uppblåst bubbla eller inte, kommer så klart bitcoin-grävarna fortsätta bränna el.

Helt sjukt, om du frågar mig.

Jag har fram tills idag varit en rätt flitig påhejare av alla de möjligheter som tekniken (blockchain) bakom kryptovalutorna öppnar. Nu vill jag bara att någon genast sätter stopp för det här gigantiska, miljöförstörande spekulationsjippo.

Frågan är om det finns någon som kan.

Tycker du detta är intressant? Hör mer om detta i senaste avsnittet av Breakits podcast.

Läs mer