Snapchat ska byggas om – så att fler förstår hur appen funkar

Breakit - Snapchat ska byggas om – så att fler förstår hur appen funkar

Foto: TT/Istockphoto

Finwire / Breakit

Snap, bolaget bakom Snapchat, gör miljardförluster och uppvisar svag användartillväxt.
Nu vill grundaren Evan Spiegel göra om appen – så att fler ska förstå hur den faktiskt fungerar.

Snapchat är en av apparna som har kunnat hota Facebooks dominas på riktigt. Bildappen håller på att ta över de yngsta målgrupperna fullständigt och det finns knappt en svensk tonårstjej som inte använder Snapchat dagligen.

Men det är också där Snapchats problem ligger. Appen är superstark inom tonårsgruppen – men svag i övrigt. 

När Snaps rapport släpptes på tisdagskvällen svensk tid visade den att bolaget nästan fyrdubblade sin förlust till närmare en halv miljard i dollar, bara det senaste kvartalet.

De tunga förlusterna, i kombination med att tillväxten i antalet nya användare var klart lägre än förväntat, innebär att bolaget nu vill göra stora förändringar. Grundaren Evan Spiegel meddelade i samband med rapporten att man kan komma att göra om designen på appen.

Orsaken? Få personer utanför kärngruppen, tonåringar, förstår hur appen fungerar.

"En sak vi hört genom åren är att Snapchat är svår att förstå och svår att använda", sade Spiegel till Financial Times men erkände samtidigt att det skulle kunna störa Snapchats inkomster på kort sikt.

Men det är ett vågspel som Snapchat ger sig ut på. Lyckas man bredda appen till fler användare riskerar man samtidigt att urholka kärnmålgruppen.

Det är nämligen inte bara mörker på Snapchats himmel. En rapport som presenterades tidigare i år visade att Snapchat tar användare från Facebook och då beräknades Snap vara större än Facebook i slutet av året.

Men den ökning bygger också mycket på teorin att tonåringar inte vill vara på samma sociala medie-plattformar som deras föräldrar.  Om snapchat görs mer begriplig för människor i föräldrageneration kan den också helt förlora sin charm för dagens kärnanvändare.

Läs fler artiklar
LÄS MER