Svenska Catena Media på väg mot börsen med miljardvärdering

Catena Media Optimizer
Svenska Catena Media på väg mot börsen med miljardvärdering

Börsklocka, börsskärm och Optimizer-partnern Henrik Persson Ekdahl. FOTO: Bild: FREDRIK PERSSON / TT/ Breakit.

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Catena Media, som säljer enorma mängder webbtrafik till kasinosajter och lånebolag, siktar på en börsnotering. Enligt uppgift till Breakit väntas bolagsvärdet bli minst 1 miljard kronor.

Catena Media grundades 2008 av de svenska entreprenörerna Erik Bergman och Emil Thidell. 2013 kom riskkapitalbolaget Optimizer in som storägare men grundarna sitter fortfarande på stora aktieposter.

Henrik Persson Ekdahl, partner på Optimizer, säger att Catena Media ska kunna börsnoteras “inom en inte alltför avlägsen framtid, om bolaget då önskar det".

Catenas affärsmodell går ut på att bygga sajter som heter något i stil med "www.johnslots.com" - hemsidor som rankar högt på populära söktermer för till exempel nätspelare. På sajterna finns ofta prisjämförelser som rekommenderar surfaren att besöka den spelsajt eller låneförmedlare som för närvarande har bäst erbjudande.

“Du kan jämföra med bookings.com eller hotels.com. Trenden är att allt fler sajter förmedlar saker som de inte äger själva”, säger Henrik Persson Ekdahl.

“Om du jämför med andra markadsföringskanaler som radio eller tv, skiljer vi oss från dem eftersom vi bara får betalt när vi har levererat en betalande kund”, säger han.

Inför börsnoteringen har bolaget gett sig ut på en förvärvsräd. Tidigare i år köpte Catena Media den nederländska branschkollegan LJFK. Nu väljer bolaget att berätta om ytterligare ett förvärv, i form av konkurrenten Staymedia som Catena har köpt för 28 miljoner kronor.

“Vi har köpt en konkurrent som arbetar inom samma marknadssegment. Det är en del av en ren och skär expansionsstrategi. Vi letar för fullt efter fler förvärvsobjekt i ungefär den här storleken”, säger Henrik Persson Ekdahl.

Henrik Persson Ekdahl vill inte avslöja vad Catena Media omsätter för närvarande eller vad börsvärdet kan väntas bli. Enligt vad Breakit erfar kommer bolaget dock att få ett börsvärde på minst 1 miljard kronor, förmodligen betydligt mer.

Sedan ett par månader tillbaka leds bolaget av den nye vd:n Robert Andersson.

Henrik Persson Ekdahl säger att företaget har en aggressiv rekryteringsplan.

“Vi jobbar väldigt målmedvetet just nu med att rekrytera seniora ledningspersoner, parallellt med att vi gör förvärv och arbetar med att bli det största lead generation-bolaget på våra marknader", säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER