Stockholms finanskvarter i lågor – techbolag drabbas av branden

Breakit - Stockholms finanskvarter i lågor – techbolag drabbas av branden

Foto: Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Två personer har förts till sjukhus.

Tidigt på tisdagsmorgonen utbröt en häftig brand i en fastighet i korsningen Biblioteksgatan-Jakobsbergsgatan, bara ett hundratal meter från Stureplan i centrala Stockholm. 

Förutom butiker och finansbolag sitter en rad techbolag i kvarteren. Rebtel, Tourn och Izettle sitter bara ett stenkast från branden. Rebtels kontor ska enligt uppgift vara avspärrat. 

Även startuphubbarna SUP46 och Epicenter – där bolag som Spotify och Fishbrain har kontor – sitter bara några hundra meter bort från branden. Truecaller och Dooer sitter också i krokarna.

Personal från sju brandstationer arbetar just nu med att bekämpa elden.

“Det har spridit sig tre våningar ner i fastigheten och det är spridningsrisk till övriga delar av kvarteret”, säger Christer Wahlström, ledningsbefäl vid Storstockholms brandförsvar till Expressen.

”Hela kvarteret är drabbat. Det handlar om Biblioteksgatan, Jakobsbergsgatan, Norrlandsgatan och Lästmakargatan”."

Enligt Dagens industri var det tänkt att H&M:s nya butikskedja Arket skulle öppna sin första svenska butik i fastigheten i vår.

Strax efter klockan klockan 8.35 hördes en hög smäll i området. Enligt räddningstjänsten ska det vara en syrgasflaska som har exploderat.

Techinvesteraren och finansmannen Tommy Jakobson hade 14 sms när han vaknade och förstod att något särskilt hänt. Båda hans bolag har kontor väldigt nära branden. 

"Nu ser det inte så dramatiskt ut, det ser ut att vara under kontroll även om det säkert är mycket allvarligare än vad det ser ut", säger Tommy Jakobson. 

Riskkapitalbolaget Zeniths lokaler på Norrlandsgatan gick det inte att komma in i överhuvudtaget. Han har istället fått boka om alla sina möten till kapitalförvaltningsbolaget Quesadas lokaler på Jakobsbergsgatan.

"Där kunde jag ta mig in bakvägen från Lästmakargatan", säger Tommy Jacobson.

Läs fler artiklar
LÄS MER