Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Så gör Facebook för att slippa skatt i Sverige

Artikel bild
Mark Zuckerberg, grundare och vd på Facebook. Foto: Noah Berger/AP/TT

Nu avslöjar Paradise papers hur techjättens brevlådebolag funkar.

Breakit

Breakit

nyheter@breakit.se

För vana Breakit-läsare är det ingen nyhet att de amerikanska techjättarna skatteplanerar sina pengar långt bort från Sverige.

Förra året betalade Facebooks svenska dotterbolag bara 2,5 miljoner kronor i skatt. Året innan låg siffran på 1,9 miljoner kronor. Samtidigt estimeras bolaget dra in miljardbelopp på annonser i Sverige.

Facebook, Apple och Google använder sig alla tre av iriska moderbolag för sin europeiska verksamhet för att minimera skatten.

Nu avslöjar SVT Nyheter nya detaljer om hur skatteplaneringen gått till.

Som en del av läckan “Paradise papers” har det framkommit att Facebook slussar en stor del av sina intäkter genom ett bolag på Caymanöarna. Bolagets system bygger på att pengar från annonsörer betalas ut till holdingbolaget Ireland limited. Därifrån betalar man ut royalties till systerbolaget på Caymanöarna. Där betalas sedan ingen skatt alls.

Samtidigt som bolaget betalar i princip ingen skatt alls har man tagit emot stora bidrag från den svenska staten. Över 100 miljoner kronor har bolaget fått i etableringsstöd för att bygga sina datahallar i Luleå.

Något skattebrott behöver det inte nödvändigtvis handla om. SVT Nyheter har tagit del av följande utlåtande från bolaget:

“Facebook följer alla gällande regler och regelverk i de länder där vi är verksamma och vi betalar all skatt som lagen kräver av oss”.

Techjättarnas skatteplanering har sedan länge dragit till sig uppmärksamhet från EU:s konkurrenskomissionär Margrethe Vestager. EU-komissionen har tidigare krävt 123 miljarder kronor i uteblivna skatter från Apple. Vestager har även dragit Google inför domstol för att ha utnyttjat sin monopolställning för att främja prisjämförelsetjänsten Google Shopping.

Läs mer