Svenska statens fonder investerar i tech – via skatteparadis

Skatteparadis AP-fonderna
Svenska statens fonder investerar i tech – via skatteparadis

Catrina Ingelstam, ordförande i sjätte AP-fonden, Magdalena Andersson, finansminister och Pär Nuder, ordförande tredje AP-fonden. Foto: TT/Press

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Regeringens kritik mot skatteplanerande näringslivstoppar är hård. Samtidigt visar Breakits kartläggning att statens AP-fonder själva slussar miljarder till skatteparadis på kanalöar.

Reaktionerna på avslöjandena att flera svenska näringslivstoppar har tillgångar i skatteparadis har varit kraftfulla, både från fackligt och politiskt håll.

I skottgluggen har framför allt Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling hamnat, efter att SVT:s Uppdrag Granskning och nyhetsbyrån TT kunnat visa att han slussat konsultarvoden till ett bolag på Malta.

Finansminister Magdalena Andersson menar att tilliten bland vanliga skattebetalare undergrävs av den omfattande skatteplaneringen. Hon beskriver i intervjuer med flera medier fenomenet som “farligt för samhället”.

Men samtidigt som finansministern kritiserar uppläggen med bolag i skatteparadis så har även svenska pensionssparare stora tillgångar placerade i just sådana skatteparadis – via statens egna fonder.

Breakits kartläggning av de statliga AP-fondernas investeringar visar att flera miljarder kronor finns i riskkapitalbolag med säten i bland andra Guernsey, Jersey och Luxemburg.

AP-fonderna är tunga investerare i de techfokuserade riskkapitalbolagen Northzone, Creandum, EQT Ventures och Atomico.

Riskkapitalbolagens fonder styrs av svenskar och en stor del av kapitalet investeras i svenska techbolag, som till exempel Spotify och Klarna. Men bolagsstrukturerna bakom riskkapitalbolagen, som tillsammans förvaltar över 20 miljarder kronor, ligger inte i Sverige.

EQT Ventures finns i Luxemburg, Atomico håller till på Guernsey, Creandum har också flera av sina fonder på Guernsey och enligt Northzones senaste årsredovisning finns deras fonder på Jersey.

Breakit har gått igenom samtliga AP-fonders innehav i riskkapitalfonder. Sammanställningen visar följande:

  • Sjätte AP-fonden har investerat i fonder som drivs av Creandum, Atomico och Northzone.
  • Tredje AP-fonden har större innehav i Northzone och Atomico.
  • Fjärde AP-fonden har investerat i Creandum och EQT Ventures.
     
Läs fler artiklar
LÄS MER