Borås modemogul Paul Frankenius i hemlig satsning på e-handel

Frankenstorm

Paul Frankenius, grundare av Frankenius Equity. Foto: Press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Är klädkungen redo att erövra nätet nu?

JC, Kappahl, Brothers, Gina Tricot, Junkyard och Scorett. Listan på klädbolag där Paul Frankenius har spelat nyckelroller är lång. När han 2010 sålde sina aktier i Kappahl gjorde han en vinst på ungefär 600 miljoner kronor, enligt Göteborgsposten

Idag är han en aktiv investerare via investmentbolaget Frankenius Equity. I den nuvarande portföljen finns en rad dotterbolag och även minoritetsposter i bland annat Ellos, Gina Tricot och techbolaget Teenage Engineering. Förra året omsatte hans investmentbolag närmare 480 miljoner kronor och gjorde en vinst på 135 miljoner kronor. Paul Frankenius äger även hälften av fastighetsbolaget Bockasjö, som förra året gjorde en vinst på över 200 miljoner.

Nu avslöjar dokument som Breakit har tagit del av att modemogulen smider nya planer. Denna gång verkar Paul Frankenius ha ställt in siktet på e-handel.

I verksamhetsbeskrivningen för det nystartade företaget Frankenstorm, som bildades så sent som den 30 augusti i år, framgår det att bolaget ska sälja “personaliserade produkter såsom beklädnandsvaror och accessoarer via e-handel” till konsumenter.

När Breakit får tag på Paul Frankenius är han dock fåordig om Frankenstorm.

“Vi äger ett bolag som heter Sandryd, som gör profilprodukter. Vi utvecklar en ny del utifrån kunskaper vi har fått där. Men vi har knappt hunnit starta. Jag kan berätta mer när vi kommit lite längre”, säger han.

Med tanke på att Sandryd arbetar med att ta fram klädprodukter för företag kan man gissa att just “personalisering” är ett nyckelord i beskrivningen av Frankenstorm.

Den enda anställda på bolaget, enligt Linkedin, är Matilda Tjernström. Hon har tidigare varit ansvarig för influencermarknadsföring på Jarno Vanhatapios e-handelsraket NA-KD. Snabbväxaren NA-KD, som backas av tungt riskkapital, har bland annat låtit Therese Lindgren designa egna klädkollektioner.

I styrelsen för det nya bolaget sitter Paul Frankenius själv tillsammans med Sara Bergström, vd på Frankenius Equity och Teresa Ernander. Sistnämnda är förvärvschef på verktygstillverkaren Hultafors och sitter även i Frankenius Equitys styrelse.

Läs mer