Efter Pewdiepies mångmiljonregn: "Jag förstår att hatarna hatar"

Efter Pewdiepies mångmiljonregn: "Jag förstår att hatarna hatar"

Foto: Janerik Henriksson / TT

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Han drog in 63 miljoner kronor på sina Youtube-videos förra året. Nu kommenterar Felix ”Pewdiepie” Kjellberg för första gången siffrorna.

I förra veckan kunde vi rapportera att Felix ”Pewdiepie” Kjellberg i fjol drog in drygt 63,7 miljoner kronor och gjorde en vinst på smått otroliga 63 miljoner kronor.

Det innebar mer än en fördubbling av omsättningen från året innan då Pewdiepie hade intäkter på 29,6 miljoner kronor. 

Nu kommenterar den svenske Youtube-stjärnan den senaste tidens artiklar om hans intäkter. I ett klipp (naturligtvis på den egna Youtube-kanalen) med titeln ”Lets Talk About Money” säger han följande.

”Pengar är ett ämne som jag medvetet försökt undvika under de fem år som jag har gjort videos. Jag känner att det inte är viktigt för någon. Jag vill bara göra underhållningsvideos”.

Den svenske Youtube-stjärnan fortsätter:

”Missförstå mig rätt: Jag hatar inte pengar. Jag ska inte låtsas att det inte betyder någonting för mig, för det gör det. Det gör det för alla! Men när jag började göra Youtube-filmer gick jag på universitet, hade studentlån och hade inte ens råd med en riktig dator att spela in gameplay på.”

”Men jag visste inte att man kunde tjäna pengar på det. Det var inget karriärval. Det är bara någonting jag älskar att göra”.

Felix Kjellberg berättar i klippet att han beslutade sig för att hoppa av sina universitetsstudier för att i stället satsa på att göra filmer.

”Men för att göra det behövde jag skaffa ett jobb. Jag tog det jobb jag kunde få, och jag började arbeta i en korvkiosk.”

"Och då var jag gladare än någonsin. Då kunde äntligen, för första gången på många år, göra det jag jag ville göra. Att jag kunde göra videos var mycket viktgare för mig än att jag behövde göra ett jobb som kanske inte var så prestigefyllt.”

Fem år senare har det dock blivit en högst framgångsrik karriär – och det är ingenting den svenske Youtube-stjärnan hymlar om.

”Jag har 9 miljarder visningar. Jag har annonser i filmerna och jag tjänar pengar på dem. Så när det kommer ut hur mycket jag tjänar på ett år, då blir folk så chockade och många blev väldigt, väldigt arga. De tycker att det är orättvist, att jag bara sitter på mitt arsle varje dag och skriker på skärmen varje dag. Vilket är sant!”, säger han med ett skratt.

”Men det är så mycket mer än så. Men jag förstår att hatarna hatar.”

”Jag är lika glad nu som jag var för fem år sedan. Jag är glad att slippa tänka på att betala hyra. Men i övrigt har det inte förändrats så mycket.”

Han passade även på att ge en känga till den stora uppmärksamheten hans intäkter genererat. 

”Det verkar som att hela världen bryr sig om hur mycket jag tjänar mer än jag gör. Vi fick ihop en miljon dollar till välgörenhet, men det var väldigt få artiklar om det.”

”Det är sorgligt att folk blir arga.”

Pewdiepie fortsätter att att få fler och fler prenumeranter på sin Youtube-kanal, men tillväxten förra året var ändå inte riktigt lika stark som tidigare. Trots det dubblade han alltså sina intäkter.

Spana in Youtube-klippet nedan.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER