9 trendiga uttryck som alla på startupscenen bör känna till

Silicon valley
9 trendiga uttryck som alla på startupscenen bör känna till

Foto: Flickr/Daniel Stark

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

Pratar du inte Siliconvalleyiska? Lugn, nu finns det ett lexikon.

Internetindustrin är hetare än någonsin och det visar sig inte bara i bolagsvärderingar och börsrusningar. Även språket påverkas och nya ord poppar upp som svampar i ett Super Mario-spel.

För att hålla koll på alla nya fraser har Silicon Valley dictionary skapats, en slags specialupplaga av Urban dictionary som den senaste tiden har trendat på techfantasternas produktsajt nummer ett: Product hunt.

Här listar vi våra favoriter bland uttrycken i Startup dictionary.

1. Ballmer Peak 

Uttrycket härrör från Micorsofts tidigare vd Steve Ballmer som betedde sig lite galet även i nyktert tillstånd. Enligt uppgiftslämnaren på Silicon Valley dictionary ska Microsoft någon gång under sent 1980-tal ha upptäckt att en promillehalt på mellan 1,29 och 1,38 promille i blodet resulterar i superkrafter i programmering. Det är en mytomspunnen topp som är svår att nå och ännu svårare att upprätthålla.

Vaporware

"Ångvara" istället för mjuk- eller hårdvara. Används för att beskriva en techprodukt som ännu inte finns, men som ändå får in finansiering. 

Dink

Står för Dual Income No Kids eller Två inkomster, inga barn på svenska. Används för en kollega är gift med någon annan som också jobbar med tech och som tjänar lika mycket. Paret tillbringar sin tid med att köpa saker på Amazon Prime, betala filmer på Apple TV och kör sina sportbilar till yoga, spinningpass och hunddagiset.

Phone sleep

Telefonsömn, den timme i sängen som du tillbringar med att surfa på din telefon innan du faktiskt somnar.

Linux minters

Ingenjörer som föredrar Linux Mint som operativsystem och producerar kod snabbare än maskiner.

Resting and vesting

När du har tillgångar i ett företag och du, trots att affären inte är helt klar, hänger runt på företaget där du alltså inte har någon roll ännu.

Dave Ratio

Det verkar vara svårt att få till en jämn könsfördelning på en startup. När du gett upp tanken på 50/50 män och kvinnor, jämför i stället antalet kvinnor på företaget med antalet män som heter Dave. Det ger, enligt uppgiftslämnaren, en hyfsad uppskattning på hur jämställd arbetsplatsen är.

Ramen profitable

Ramen är en typ av nudlar som är populär i USA. Uttrycket används för när en startup går tillräckligt bra för att kunna täcka grundarnas levnadskostnader. I alla fall så länge de lever på nudlar.

Silicone Valley

Plastikoperationernas Mecka: Los Angeles.

Funkar de här uttrycken på den svenska startupscenen eller kan vi komma på bättre ord på svenska? Mejla till sanna@breakit.se - får vi tillräckligt många bra förslag skriver vi en uppföljning med ord på vårt modersmål.

Läs fler artiklar
LÄS MER