Recorded future får nytt bränsle – tar in 210 miljoner kronor

Breakit - Recorded future får nytt bränsle – tar in 210 miljoner kronor

CHRISTOPHER AHLBERG Foto: TT

Jonas de Lange

Reporter

Doldisbolaget som backas av CIA och Google Ventures tar in närmare 210 miljoner kronor i riskkapital.

Recorded future är ett av Sveriges allra hetaste bolag inom IT-säkerhet. Bolaget har byggt en avancerad mjukvara för att avlyssna den oindexerade delen av internet – det vill säga den del som inte sökbar via Google eller som kan nås via vanliga webbläsare. Även kallad "the dark web". 

Genom att analysera vad som händer i internets mörka vrår kan bolaget förutspå vilka potentiella attacker som kan riktas mot olika bolag. Sedan levereras rapporter vidare till kunderna.

Nu meddelar bolaget att man tagit in 210 miljoner kronor i finansiering från riskkapitalbolaget Insight venture partner.

Sedan tidigare backas bolaget av bland annat Google ventures och den amerikanska underrättelsetjänsten CIA:s riskkapitalarm.

“Vi är jätteglada över att kunna välkomna Recorded future till vår växande bolagsportfölj och ser fram emot att samarbeta under resans nästa fas”, säger Mike Triplett, vd på Insight venture partners.

Insight venture partners är en New York-baserad riskkapitalfond som förvaltar ungefär 13 miljarder dollar, motsvarande 110 miljarder kronor. Insight har sedan grundandet 1995 investerat i över 250 startups och techbolag, bland annat svenskgrundade Automile

“Med det här kapitaltillskottet från Insight venture partners kan vi gasa på våra satsningar på att utforska nya lösningar på problemen som drabbar IT-säkerhetsindustrin både i dag och i framtiden”, säger Christopher Ahlberg, vd på Recorded future.

Exakt hur det går för Recorded future är det ingen utanför bolaget som vet. Moderbolaget är placerat i USA vilket gör att vi inte har någon säkerställd siffra på bolagets omsättning.

Tidigare i år berättade dock Christopher Ahlberg att bolaget dubblade antalet kunder under 2016.

“Marknaden i Europa har varit två år efter USA på detta. Det är så med nästan all enterpriseteknologi. England och Tyskland har klickat ordentligt nu”, sade Christopher Ahlberg till Breakit i somras.

Den hemliga kundlistan består bland annat av underrättelsetjänster runt om i världen och stora sociala medier-bolag samt Svenska försvarsmakten, enligt källor till Breakit.

Texten uppdateras.

Läs fler artiklar
LÄS MER