Så dålig är techbranschen – för de som inte jobbar i den

Breakit - Så dålig är techbranschen – för de som inte jobbar i den

Mark

Jonas de Lange

Reporter

Massfattigdom i Silicon valley visar techbolagens baksida.

Facebook och Google är bara två bland den långa rad bolag som byggt enorma framångar i Palo Alto utanför San Francisco.

Men när välbetalda ingenjörer flockas till orten går det utöver resten av samhället.

Dagens industri rapporterar i ett stort reportage om hur hela 30 procent av befolkningen i Silicon valley är beroende av stöd utifrån för att klara sig. Nästan en femtedel av befolkningen räknas som fattig. Det innebär att en familj med två barn har mindre än 200.000 kronor om året att leva på.

“De människor som vi möter här har aldrig smarta telefoner eller dator, på sin höjd gamla vanliga mobiler”, säger Charlotte Brown, som är koordinator på den lokala välgörenhetsorganisationen EHP, till tidningen.

Med hyror upp mot 30.000 kronor i månaden för bara några få rum har man hamnat i en situation där 20–30 personer ofta kan bo i en lägenhet med bara tre sovrum, enligt Di.

Samtidigt berättar tidningen att vare sig Facebook eller Google ger mer än några få procent av sin vinst tillbaka till samhället där de har sina huvudkontor.

Facebook har med en förväntad vinst på 130 miljarder kronor, satsat 150 miljoner kronor på att bygga bostäder för låginkomsttagare.

Google har i sin tur lovat att bygga 1600 lägenheter för samma målgrupp, men bara om staden tillåter bolaget att bygga ut sitt kontor med ytterligare 75.000 kvadratmeter.

Läs fler artiklar
LÄS MER