Fem personer åtalas för insiderbrott i Axis

Axis

Finwire / Breakit

De köpte aktier för 4 miljoner och gjorde 3 miljoner i vinst. Nu misstänker Ekobrottsmyndigheten fulspel.

Fem personer som skall ha en nära anknytning till en ledande befattningshavare på Axis åtalas nu för grovt insiderbrott. Det skriver Dagens industri som också pekar på att det är det tredje åtalet i något som nu är den största insiderhärvan i Sverige någonsin.

Axis är ett bolag som säljer övervakningskameror. Under 2015 såldes hela bolaget till kameratillverkaren Canon för närmare 24 miljarder kronor. Nu står fem personer anklagade för att ha köpt en mängd aktier strax innan budet från Canon blev offentligt känt. Totalt rör det sig om aktier för 4 miljoner kronor. De fem personerna ska sedan ha gjort en vinst på 3 miljoner kronor, enligt åklagaren.

Kammaråklagare Jan Leopoldson vid Ekobrottsmyndigheten, EBM, menar att handelsmönstret är på ett sätt som gör att de insiderbrottsanklagade personerna måste handlat på insiderinformation, skriver affärstidningen vidare.

Det finns inte någon teknisk bevisning i form av exempelvis dokument, sms eller mejl.

Samtliga personer har släktskap med varandra och den ledande befattningshavaren på Axis. Axistoppen är inte själv åtalad.

Sedan tidigare har fyra andra personer fälts för insiderbrott. Två av dem fick fängelsestraff medan de andra två fick dagsböter och villkorlig dom.

Läs fler artiklar
LÄS MER