Sök

Annonssamarbete med Wint

Så undviker du att bli personligt ansvarig för företagets skulder

Wint

Björn Elfgren, vd på den digitala bokföringsbyrån Wint, ger tre bra tips om vad du ska tänka på för att slippa bli personligt ansvarig. Foto: Tim Gouw/Unsplash

Christopher Lembke

Kommersiell redaktör

Aktiebolagslagen. Kontrollbalansräkning. Personligt ansvar. Tre begrepp som tillsammans kan orsaka kalla kårar och dålig nattsömn för vilken företagare som helst. Men Björn Elfgren och Janne Westerlund på Wint har tre tips på hur du undviker att hamna där.

Aktiebolagslagen är glasklar: minsta misstanke om att ett bolags egna kapital understiger hälften av aktiekapitalet, så måste styrelsen ta fram en kontrollbalansräkning och försöka räta upp skeppet. Är de röda siffrorna fortsatt röda efter åtta månader kan styrelsen i värsta fall bli personligt ansvarig för skulderna. Och det är ju inte kul.

”Det här med personligt ansvar gör många nervösa”, säger Björn Elfgren som har grundat Wint och som också känner igen problemet väl från sina 20 år som revisor.

”Men hur svårt behöver det egentligen vara? Det gäller att göra rätt från början, ha koll och använda bokföringen på rätt sätt. Och ha ett system som varnar i god tid. Har man ordning på de här sakerna, då kan man sova gott.” 

Om du nu känner till att din privata plånbok kan drabbas, det vill säga. Många har ingen aning om vad det handlar om förrän det är för sent.

”Och det är inte så konstigt. Säg att du har ett aktiebolag i techbranschen. Du är supersugen på att dra igång affären, men inte så pepp på bokföringen. Men aktiebolagslagen, ABL, är något du måste förhålla dig till. Vad du inte vill är att behöva fundera så mycket på det”, säger Björn Elfgren.

Björn har tillsammans med kollegan Janne Westerlund, auktoriserad redovisningskonsult på Wint, tre tips på hur du kan undvika att bli personligt ansvarig för företagets skulder.

1. Bokför utvecklingsposten som en tillgång – inte en kostnad

När exempelvis ett konsultföretag anställer personal, köper in datorer och hyr nya lokaler ska det redovisas som kostnader i resultaträkningen. Men bygger du en produkt – en app, ett program eller andra immateriella saker – finns det under vissa förutsättningar möjlighet att bokföra löner, sociala avgifter, lokalhyra med mera som tillgångar och inte som kostnader.

”Rätt bokfört kan 100 000 kronor stå som en tillgång i balansräkningen istället för en förlust i resultatet. Men den här manövern kräver en del arbete. För det första måste du ha ett underlag på hur du har tänkt, med någon form av beräkning av det ekonomiska värdet för det du utvecklat. För det andra behöver du på ett trovärdigt sätt kunna visa att det finns en marknad, alltså potentiella köpare. För det tredje  måste du tillämpa redovisningsregelverket K3. Många använder den enklare K2 av ren slentrian, men då kan du inte redovisa utvecklingsposter som tillgångar”, säger Janne Westerlund.

2. Om du behöver stoppa in egna pengar  –  bokför som tillskott, inte som lån

När de första pengarna i ett företag har gått åt är det vanligt att man du personligen lånar mer och stoppar in dem som egna pengar i företaget. Här tänker många att man måste bokföra det som just ett lån men det finns en bättre lösning:

”Om jag lånar in pengarna själv står de som en skuld till mig. Balansräkningen ser inte snygg ut och aktiekapitalet kan vara förbrukat. Lånade pengar bör istället omvandlas till ett så kallat aktieägartillskott och då har du ingen skuld enligt balansräkningen, utan det bokförs som eget kapital. Väljer du ett villkorat aktieägartillskott blir pengarna återbetalningsbara när det går bra”, säger Björn Elfgren.

3. Se till att ha koll hela tiden

Mycket ska hända innan det kan bli aktuellt med konkurs och skuldhantering. Men även om ditt företags ekonomi är hälsosam idag vet du inte vad som händer om ett halvår. Det räcker inte med att någon bara sköter bokföringen åt dig, du behöver få korrekta rapporter varje månad och framför få en tydlig varning om mer än hälften av aktiekapitalet är förbrukat. Du ska helt enkelt slippa behöva tänka på alla regler och val själv.

”Vänta inte till årsbokslut med att kolla hur det går. Skapa ett pålitligt system från början och se till att alltid få aktuella rapporter. Då undviker du problem lättare och kan samtidigt visa framtida investerare att du har stenkoll. Dessutom är det riktigt värdefullt vid en due diligence, till exempel. i samband med en exit”, säger Janne Westerlund.

Detta är en sponsrad artikel från Wint, ett techbolag med redovisningsekonomer som gör företagares vardag enklare och roligare genom att automatisera bokföring och ta bort krånglig ekonomiadministration. Har du frågor om artikeln? Kontakta Wint och få svar!

Sponsrade inlägg är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits reportrar utan av vår kommersiella avdelning. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se.

Läs mer