Sök

Annonssamarbete med SEB

Renata Chlumska: ”Rädslan hjälper dig att göra en korrekt riskanalys”

SEB

När Renata Chlumska startade eget företag 1996.

Christopher Lembke

Kommersiell redaktör

Sveriges mest äventyrliga entreprenör beskrivs ofta i termer av mod. Men hon talar hellre om att vikten att vara rädd.

Renata Chlumska har haft anledning att känna rädsla många gånger. I december 2014 blev hon första svenska kvinna att pricka av det som bland bergsklättrare kallas för The Seven Summits, vilket innebär att hon har bestigit det högsta berget på alla sju kontinenter. Sammanlagt 43 319 höjdmeter. Renata Chlumska har också tillbringat 436 ensamma dagar med att paddla USA.

Men hon har aldrig varit så rädd som när hon började föreläsa om sina erfarenheter som professionell äventyrare.

”På riktigt! Jag hade länge en så stor skräck för det att jag vägrade. Men så kom jag hem från min expedition 1997 med en fantastisk historia att berätta och när det kom allt fler förfrågningar så lyckades Göran [Kropp, äventyrare som 2002 omkom i en klättringsolycka, reds. anm.] till slut övertyga mig om att jag skulle tacka ja till en”, berättar Renata Chlumska och fortsätter:

”Jag kommer så väl ihåg den dagen. Det var 45 minuters bilfärd dit och de var typ de hemskaste i mitt liv. Jag tänkte allvarligt att ‘nu kör jag av vägen så kan jag inte hålla föreläsningen, men ingen kommer att bli arg utan de kommer bara att tycka synd om mig’”.

Men Renata Chlumska kom fram. Och hon motade demonerna och höll föreläsningen.

”Till sist lyckades jag sansa mig tillräckligt för att tänka som jag brukar. Nämligen: antingen lägger jag ner en massa energi, resten av livet, på att undvika den här sortens situationer. Eller så lägger jag mycket energi just nu, på att ta mig igenom min rädsla och klara det jag vill. Idag tycker jag att det är fantastiskt roligt att föreläsa, men det tog lång tid för mig att komma dit.”

Våra rädslor kan se väldigt olika ut. Och vi hanterar dem på olika sätt. Renata Chlumska närmast omfamnar rädslan som en viktig beståndsdel i att komma framåt.

”För mig var det inte modigt att bestiga Mount Everest. Det var självklart. Samtidigt är rädslan en nödvändig del i mitt yrke. Jag skulle aldrig vare sig göra en expedition eller starta ett företag med människor som säger att de aldrig är rädda. Utan rädsla blir man dumdristig. Rädslan hjälper dig att göra en korrekt riskanalys. Och först när du gjort den analysen och agerat för att hantera de riskerna, kan du känna dig trygg nog att ge dig ut på en expedition. Eller för den delen starta företag”, säger hon.

Renata Chlumska var inte det minsta rädd när hon 1996 lämnade en trygg anställning på Skånes Idrottsförbund för att starta eget som äventyrare.

”Nej, det var jag inte. Det skulle oroa mig mycket mer att gå ett helt yrkesliv och inte få göra det jag brinner mest för. Jag tänkte ungefär att ‘vad är det värsta som kan hända?’ Och kom fram till att i värsta fall kan jag ju alltid söka ett vanligt jobb igen. Så att bli egen kändes faktiskt som det mest självklara.”

Renata Chlumska visste sedan barnsben att hon ville jobba med idrott eller fritidsliv men hade inte en tanke på att det skulle gå att försörja sig som äventyrare.

”Det var först när jag blev tillsammans med Göran som jag började förstå att det var möjligt. Året före jag drog igång eget hade jag börjat jobba med honom och varit ansvarig för delar av hans expedition till Mount Everest. Då förstod jag att också jag, om jag blev bäst på det jag gjorde, skulle kunna försörja mig som äventyrare. Vilket var det jag ville mest av allt. Att vi skulle fortsätta med vårt företag tillsammans och att jag där också skulle kunna driva mina egna projekt var bara självklart.”

Mer än 20 år senare titulerar sig Renata Chlumska som professionell äventyrare eller äventyrlig entreprenör. När hon inte är ute på just äventyr ägnar hon sig åt främst åt föreläsningsverksamhet och gör projekt med olika samarbetspartners. Som alla andra entreprenörer har hon gjort lärorika misstag längs vägen.

”Men det största misstaget kan jag inte riktigt dela med mig av eftersom jag eventuellt står mitt i det, haha. Men jag tänker att man lär så länge man lever och bara man samlar ihop lärdomarna efteråt och låter dem göra nytta så har inget varit förgäves”, avslutar Renata Chlumska.

Vill du läsa mer? På SEB:s sajt Get started hittar du massor av inspiration, tips och råd för att få bästa tänkbara start för ditt företag, till exempel:


Det här är ett sponsrat inlägg som är en del av Breakits annonserbjudande. Inlägget kommer från SEB/Getstarted. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se.

Läs mer