Royal design-grundarna storsäljer: "Kan vara skönt för dem att casha in lite nu"

Royal Design Verdane e-handel
Royal design-grundarna storsäljer: "Kan vara skönt för dem att casha in lite nu"

Andreas Ekberg och Hans Bengtsson, grundare av Royal design. Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

Grundarna Hans Bengtsson och Anders Ekberg cashar in när riskkapitalbolagen fortsätter att satsa på Royal Design.

Redan 1999 började Royal Design-grundarna Hans Bengtsson och Anders Ekberg sälja svenska konstglas till amerikaner via nätet. Eftersom grundarna är smålänningar blev det Orrefors och Kosta Boda-glas till en början.

Sedan dess har inredningsbolaget från Kalmar växt rejält och breddat sortimentet. Idag har bolaget 160 anställda och säljer allt från soffor till tekoppar.

Den stora tillväxten tog fart 2010, när bolaget lanserade sin första fysiska butik. Sedan dess har det fortsatt uppåt med backning av riskkapitalbolagen Eequity och Verdane. Som mest ökade bolaget omsättningen med över 200 miljoner kronor på ett år.

De två riskkapitalbolagen har under en längre tid ägt ungefär 70 procent av bolaget. Nu har de köpt ytterligare 25 procent från grundarna.

Hur mycket riskkapitalbolagen betalar i affären vill parterna inte gå ut med. Men vid en försäljning värderas e-handelsbolag oftast till mellan en och två gånger bolagets omsättning. I mindre transaktioner får man oftast en rabatt mot detta.

Under det senaste räkenskapsåret omsatte bolaget cirka 600 miljoner kronor. Sannolikt innebär detta att Royal Designs två grundare kan kamma hem minst 100 miljoner kronor, före skatt.

“Hans och Andreas har jobbat med det här bolaget i 18 år så det kan vara skönt för dem att casha in lite nu. Tanken är att de fortfarande ska vara involverade i bolaget och att vi tillsammans ska jobba mot en miljard i omsättning”, säger Magnus Wiberg, partner på Eequity.

Även Henrik Aspen på Verdane ser positivt på framtiden.

"Vi är väldigt glada över att ha fått den här möjligheten att ta bolaget vidare nu med en ny ledning på plats. Nu får vi möjlighet att ta ett större ansvar för företaget."

I transaktionen köper även Magnus Petterson en mindre del av bolaget, likaså Royal Designs blivande styrelseordförande Harald Ennen.

Hans Bengtsson och Andreas Ekberg har onekligen byggt ett framgångsrikt bolag, men de senaste åren har samtidigt varit tuffa för Royal Design. Under 2015 och 2016 bromsade tillväxttakten in rejält. Samtidigt gjorde bolaget en förlust på över 60 miljoner kronor. E-handlaren fick lägga sina börsplaner på is och Hans Bengtsson lämnade vd-rollen för att istället bli koncernchef.

Efter att Magnus Pettersson tog över som vd i våras har bolaget gjort en helomvändning. Under det nyligen avslutade räkenskapsåret landade omsättningen på ungefär 600 miljoner kronor och man har dessutom vänt till vinst.

“Det Magnus (Pettersson reds. anm.) har fått ordning på hittills är egentligen en rad hygienfaktorer inom e-handel”, säger Magnus WIberg.

Det handlar bland annat om att förbättra logisitkflödet, effektivistera marknadsföringen och förändra sammansättningen i lagret. En annan viktig faktor, enligt Magnus Pettersson, är att man dessutom lyckats förbättra kundnöjdheten drastiskt.

“När jag kom in såg man kundtjänsten nästan som ett nödvändigt ont. Sista halvåret har vi börjat se det som en konkurrensfördel och dimensionerat den efter det. Kundtjänsten har gjort en fantastisk insats vilket ökat konverteringen”, säger Magnus Pettersson.

Nu blickar bolaget framåt mot en ny tillväxtresa. Med den nuvarande tillväxttakten skulle man kunna nå miljardmålet redan nästa år.

“Vi ska nog ge Magnus (Pettersson reds. anm.) ett par år på sig att nå det. Vi går in i det här för att bygga ett riktigt stort bolag men exakt vad nästa mål är vill vi inte säga riktigt än. Det viktiga är att vi kan visa en fin lönsamhet på vägen”, säger Magnus Wiberg.

Blir det en börsnotering när ni har nått miljardmålet?

“Vi ska nå miljarden först, sen får vi se. Det finns inga planer på det överhuvud taget i närtid. Vi kom in 2012 och har oftast en investeringshorisont på upp mot 10 år. Eequity, Verdane och Magnus har en gemensam treårsplan”, säger Magnus Wiberg.

Breakit har sökt Hans Bengtsson och Andreas Ekberg för en kommentar.

Läs fler artiklar
LÄS MER