Poddkungen Alexander Pärleros gav mig en lektion i framgång

Lundells vecka

Stefan Lundell, medgrundare och innehållschef Breakit.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Stefan Lundell fiskade efter tips och fick rohypnol på köpet.

I onsdags bjöd jag entreprenören Alexander Pärleros på finlunch. Det var väl investerade pengar. För jag ska vara helt ärlig. Min baktanke med mötet var att pumpa Alexander Pärleros på så mycket tips i ämnet ”Hur bygger man Sveriges lönsammaste podcast” jag kunde.

För inte nog med att Alexander Pärleros är med och bygger startupen Pensionera, han hinner dessutom med att göra ett avsnitt av Framgångspodden varje vecka. I podden intervjuar han profiler som Petter Stordalen, Clara Henry, Annie Lööf och Sophia Bendz.

När han drog igång podden för tre år sedan hade han enligt egen utsago inte gjort en enda journalistisk intervju tidigare. Men det har inte varit något hinder för Alexander att bygga podden till en av Sveriges populäraste med runt 100.000 lyssnare per avsnitt. Samtidigt har han byggt upp ett eget litet podd-imperium där hans Framgångspodden samsas med ett gäng andra av landets mest lyssnade poddar (Träningspodden, Adam och Kompani, Den friska Wargen och Ångestpodden). Omsättningen i hans poddannons-bolag, Panc Media (som han grundat tillsammans med Daniel Hallén och Christian Nordenborg) går i år från 3 till 12 miljoner kronor.

”Redan nu har vi sålt in lika mycket som i år och budgeten ligger på 30 miljoner för 2018. Det härliga är att kostnaderna är så låga så lönsamheten är grym”, sade Alexander strax efter att varmrätten serverats och jag blev så klart ännu mer sugen på att höra hur hans framgångsrecept såg ut.

För just nu är jag nämligen sjukt sugen på att göra en rejäl satsning på podd-segmentet. Vi kör redan idag en nischad podd med ett antal tusen trogna lyssnare. Men jag tror vi kan göra mera. Ska det bli en intervjupodd, en daglig podd, en aktiepodd – jag vet inte exakt.

Men efter lunchen med Alexander är jag i alla fall säker på en sak. Drar jag igång en intervjupodd så ska han bli en av de första gästerna. Under vår dryga timme tillsammans fick jag också ta del av hans livsresa som innehöll bland mycket annat misshandel, svält, rohypnol, elpistoler, radioreklam och kändisar. Det fanns en del att gräva i där onekligen.

Hans bästa råd för att bygga Sveriges lönsammaste podd? Bjud honom på Riche så får du säkert också veta!

Trevlig helg!

Veckans säljsignal: Lyxhubbarna. Jag trodde att marknaden för kontorshotell för startups, (eller co-workingspaces som de kallas för att ge en lite coolare touch) var överetablerad i Stockholm redan innan Epicenter och Norrsken såg dagens ljus. Hittills har jag haft fel. Men efter att i veckan fått höra lite detaljer om en annan spelare i detta segment höjer jag nu på nytt varningsflagg. Det handlar om Alma som huserar på Östermalm (var annars?) och är en slags medlemsklubb. I lokaler hippare och mer exklusivt inreda än stadens lyxhotell sitter här entreprenörer och jobbar. Bland Almas medlemmar finns bland andra medieprofilen Sofi Fahrman. Är det i den typer av miljöer som framtidens Spotify och Klarna skapas. Jag är skeptisk.

Veckans köpsignal: Fintech Stockholm. I tisdags var det premiär för vår konferens Retail Tech Stockholm. Det var helt slutsålt och jag tvingades tyvärr säga nej till folk som ville köpa biljett i sista minuten. Det får inte hända igen – så är du sugen på att gå på Sveriges vassaste fintech-event i år, hör av dig till mig nu! Mailar du mig på stefan@breakit.se de näramste dagarna så garanterar jag dig en plats och ett gäng hundralappar i rabatt. Det har du mitt ord på.

Veckans nobben: Pepins. Gänget bakom aktieplattformen Pepins hade ett av Sveriges hetaste techbolag på kroken för att göra en nyemission. Det var Transfer Galaxy (läs mer här om du inte har full koll på denna snabbväxare) som allvarligt övervägde att släppa in svenska småsparare som ägare via en nyemission på Pepins. Men till sist drog sig Transfer Galaxy ur. En orsak var att avgifterna är rätt höga på Pepins.

Veckans flaggning: Transfer Galaxy. Efter att ha gett Pepins nobben är bolaget, med rötterna i Örebro-stadsdelen Vivalla, istället på väg att plocka in nytt kapital från andra investerare. Införsäljningen ska vara i princip klar och som jag uppfattat det så kommer bolaget ta in runt 30 miljoner kronor. Återkommer i ämnet när jag vet mer!

Veckans snabbväxare: Susanne Najafi. Normalt brukar det ta många månader, ibland till och med år att få in kapital till en nystartad riskkapitalfond. För Susanne Najafi och hennes partner Sara Wimmercranz tog det bara någon månad så hade de dragit ihop några hundra miljoner. Pengarna kom dessutom från några av Sveriges tyngsta investerare (Cristina Stenbeck, Karl-Johan Persson med flera). Nu ryktas det om att radarparet Wimmercranz/Najafi ligger i startgroparna för än ännu större fond. Placeringsfokus kan denna gången bli utanför Norden. Ska bli spännande att följa.

Veckans sanningsägare: Nicklas Storåkers. Efter att ha byggt upp Avanza till ett miljardföretag och nu även verkar få fart på det lite trötta Pricerunner så får man anta att han har koll på det här med entreprenörskap. Därför var det både intressant och underhållande att höra hans krassa konstaterande i veckan: "Att bygga bolag är ganska tråkigt, om man ska göra det bra". 

Veckans läsning: Koka björn av Mikael Niemi . Det har varit några intensiva veckor och jag har förgäves försökt få tid att plöja Mikael Niemis nya bok. De första hundra sidorna lovar gott och jag ser fram emot att läsa resten den kommande veckan då jag är ledig. Det innebär också att Lundells vecka tar semester nästa fredag. Hoppas ni överlever.

Läs mer