Brakförlust för succésajt – på grund av misslyckad lagerflytt

Sportamore e-handel
Brakförlust för succésajt – på grund av misslyckad lagerflytt

Sportamores grundare Johan Ryding

Direkt / Breakit

Förlust på över 20 miljoner för e-handelsbolaget – på grund av en misslyckad lagerflytt.

Sportamore, som är en av Sveriges största e-handlare inom kategorin sportkläder, har de senaste åren visat fina siffror i form av både tillväxt och kraftigt förbättrat resultat. Det har även avspeglat sig i börskursen. 

Men nu drabbas bolagt av ett rejält bakslag. E-handelsbolaget Sportamore redovisar ett förlustresultat efter skatt på minus 20,6 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2017. Det kan jämföras med en vinst drygt 28 miljoner kronor motsvarande period förra året. Rörelseresultatet landade i sin tur på -27,1 miljoner kronor.

En brakförlust, med andra ord.

Nettoomsättningen sjönk också med strax över fem procent till 151 miljoner kronor 

Orsaken är en lagerflytt som gav direkta kostnader om 9,1 miljoner kronor i perioden. Enligt bolaget är det just denna flytt till ett automatiserat lager som slagit hårt mot bolagets försäljning.

"Driftsättningen av den nya automationsanläggningen har tyvärr inte varit problemfri och uppstartsprocessen kom att försenas en dryg månad. I kombination med en forcerad fysisk varuflytt medförde detta att ca 35 procent av Bolagets sortiment under augusti inte var tillgängligt för försäljning på site", skriver bolaget i sin rapport.

Det minskade utbudet ledde därefter till att bolagets annonser på nätet gav sämre effekt, eftersom kunderna inte hittade det de sökte efter. Vilket i sin tur fick bolaget att dra ner på sin digitala annonsering – något som resulterat i en lägre besöks- och försäljningsutveckling.

Totalt sett ska bolaget ha tappat 35 miljoner kronor i försäljningsintäkter på grund av lagerflytten.

"Denna effekt uppskattas till ett bortfall av ca 1,4 miljoner besök och 35 MSEK i försäljning där 20 MSEK förklaras av lägre besökstillväxt och 15 MSEK härleds till en lägre konverteringsgrad än jämförelseperioden", skriver bolaget i rapporten.

Det nya lagret är en storsatsning från Sportamores sida. Bolaget har tagit in hela 90 miljoner kronor för att investera i automation av lager.

När börsen öppnade på torsdagmorgonen sjön aktien direkt med över 5 procent.

Men det finns ljus i slutet av tunneln. Enligt Sportamore ska lagerflytten nu vara avklarad.

"Personal och automation i vår nya anläggning är fullt driftsatta och har demonstrerat kapacitet vida överstigande våra historiska rekord. Vår utleveranskapacitet är redan dubblerad och inlagringstakten har tredubblats", skriver bolaget.

Läs fler artiklar
LÄS MER