Grattis Trollhättan – "Kinas Uber" satsar tungt på svenska bilar

Nevs

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Didi Chuxing, som kan beskrivas som en kinesisk variant av Uber, har slutit avtal med elbilsbolaget Nevs. Nevs tog över Saabs konkursbo och investeringen öppnar upp för nya jobb i Trollhättan.

Elbilbolaget Nevs har fått till ett avtal med det kinesiska taxiappbolaget Didi Chuxing. Pengarna har landat på kontot vilket öppnar upp fler jobb i Trollhättan, uppger flera svenska nyhetsmedier.

Bakgrunden till Didis investering i Nevs är att man vill omvandla sin flotta till fler elbilar.

”Det är avsevärda volymer som kommer att komma den här vägen. Didis målsättning är att konvertera deras befintliga plattform på 25 miljoner bilar, där bara en procent är elbilar. Vi kommer inte att göra det själva, men det är avsevärda volymer”, sade Nevs tidigare vd Mattias Bergman till P4 Väst.

Placeringen som Didi gjort i Nevs innebär däremot inte att man blir huvudägare utan en storägare.

Drygt 1000 personer jobbar på Nevs i Trollhättan. Företaget har även en fabrik under uppbyggnad i Kina där den första elbilen ska börja tillverkas om ett år. Delar till bilarna byggs i Sverige.

Nevs etablerades 2012 när man tog över huvuddelen av tillgångarna i Saab Automobiles konkursbo. Bolagets elbil baseras på Saab 9-3 och tillverkas för marknaden i Kina.

I slutet av förra året landade Nevs en jätteorder på 150.000 elbilar fram till 2020. Ordern kom då från kinesiska  Panda New Energy och var totalt värd 100 miljarder kronor.
 

Läs mer