Sök

Ljuset i mörkret – rekordmånga tjejer söker till teknikprogrammet

Danica Kragic är professor och robotforskare på KTH. Nu väljer fler tjejer teknikprogrammet på gymnasiet. Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD samt Peter Hoelstad/TT

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Blott 2 av 10 sökande till teknikprogrammet är tjejer. Men antalet ökar snabbt, visar färsk statistik från Skolverket.

Breakit har i dagarna belyst bristen på kvinnor på de stora techbolagen. Vi vet att flera av bolagen i kartläggningen jobbar aktivt med att rekrytera fler kvinnor.

För att få in fler kvinnor på tekniska jobb behöver såklart fler kvinnor utbildas. Det börjar redan i grundskolan.

På gymnasiet finns exempelvis teknikprogrammet. Det vänder sig till elever som vill arbeta med problemlösning och teknikutveckling.

”Utbildningen lägger grunden för fortsatta studier i teknik och naturvetenskap på högskolan”, heter det på Skolverkets hemsida.

Nu har Skolverket släppt ny statistik – som visar ett litet ljus i mörkret. Statistiken speglar antalet sökande till gymnasiets program för innevarande läsår (2017/2018).

Den tråkiga nyheten är att bara 2 av 10 elever som har teknikprogrammet som förstahandsval är kvinnor.

Den roliga nyheten är att antalet tjejer som söker till teknikprogrammet ökar snabbt.

• Inför läsåret 2007/2008 var antalet kvinnliga sökande 1117. I den färska statistiken för innevarande läsår är motsvarande siffra 1.833 kvinnliga sökande. 

• Det är en ökning med 7,5 procent jämfört med förra läsåret – och med 64 procent jämfört med för tio år sedan.

Arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen uppmärksammar utvecklingen med att utbrista ”hurra"

Hur går de för de som söker?

Av männen kom 71,7 procent in på teknikprogrammet. Motsvarande siffra för kvinnorna var 82,9 procent. Fördel tjejerna alltså, vilket inte är konstigt eftersom de i snitt har bättre betyg än killarna.

Många som går vidare till exempelvis KTH går det klassiska naturvetenskapliga programmet på gymnasiet. Där fanns i år 9.258 av totalt 17.120 sökande kvinnor, motsvarande 54 procent.

Vill du veta hur könsfördelningen ser ut på tio av Sveriges största techbolag? Missa inte vår matiga kartläggning: Så mansdominerade är de svenska techjättarna.

FAKTA: Om teknikprogrammet på gymnasiet

Teknikprogrammet vänder sig till elever som vill arbeta med problemlösning och teknikutveckling. Utbildningen lägger grunden för fortsatta studier i teknik och naturvetenskap på högskolan.

Det finns fem inriktningar:

Design och produktutveckling

Ger kunskaper om och färdigheter i design och produktutveckling där datorstyrd design samt konstruktion är centralt.

Informations- och medieteknik

Ger kunskaper om och färdigheter i informations-, kommunikations- och medieteknik. Den ska behandla datorkommunikation, programmering, digital media, webbutveckling samt dator- och kommunikationsteknik.

Produktionsteknik

Ger kunskaper om och färdigheter i produktion och företagande. Den ska behandla automation och hur produktionslinjer styrs samt ge produktionskunskaper inom olika områden.

Samhällsbyggande och miljö

Ger kunskaper om och färdigheter i samhällsbyggande, miljö och arkitektur.

Teknikvetenskap

Denna inriktning ger kunskaper om och färdigheter i teknikvetenskapens arbetsmetoder och verktyg för matematisk modellering, simulering, styrning och reglering. Den ska fördjupa kunskaper om teknik, matematik och fysik.

Läs mer