Vinstvarning för bostadsbolaget Oscar Properties

Oscar Properties Bostadsbristen Bostäder
Vinstvarning för bostadsbolaget Oscar Properties

Bostäder i Stockholms innerstad. Foto: TT

Direkt / Breakit

Brinnande högkonjunktur, närmast oändligt med riskkapital till startups och ständigt stigande bostadspriser. Det har varit livets melodi i den svenska huvudstaden – fram tills nu.

Bristen på bostäder är förmodligen det enskilt största tillväxthindret för techbolag i Stockholm.

“Det är mindre chans att få ett förstahandskontrakt i Stockholm än att Elon Musk klarar leveransmålen med Tesla“, konstaterade Insatbridge-grundaren Niklas Agevik uppgivet senast igår i en debattartikel här på Breakit.

Men nu kommer samtidigt tydliga tecken på att den glödheta bostadsmarknaden i huvudstaden kan vara på väg att kylas av.

Det var vid 23-tiden på måndagskvällen som den börsnoterade bostadsutvecklaren Oscar Properties gick ut och vinstvarnade.

Bolaget sänker sin vinstprognos med cirka 20 procent till 400 miljoner för helåret.

Oscar Properties utvecklar vad som förenklat kan beskrivas som hippa och lyxiga lägenheter i Stockholm.

Bolaget har grundats av Oscar Engelbert (jepp, han är kusin till Avito-grundaren Filip Engelbert) och har surfat på den uppåtgående bomarknaden i Stockholm.

Att bolaget nu flaggar för svagare resultat kan ses som ytterligare ett tecken på att bostadsmarknaden i Stockholm till sist är på väg att mattas av på allvar – med svagare konsumtion till följd.

Anledningen till sänkningen är enligt Oscar Properties främst sämre marknadsförutsättningar och att bolaget påverkats av högre kostnader.

Som en konsekvens av den försämrade marknaden har Oscar Properties "intagit en mer avvaktande ställning" och bolaget har även "valt att i nuläget inte påbörja produktion i vissa projekt", heter det.

Läs fler artiklar
LÄS MER