I dag lanseras Apple Pay i Sverige – här är allt du behöver veta

Breakit - I dag lanseras Apple Pay i Sverige – här är allt du behöver veta

I dag lanseras Apple Pay i Sverige. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Apple Pay har kommit till Sverige – här är allt om det nya sättet att betala.

Efter tre år är det äntligen dags – Apple Pay lanseras i Sverige idag. Med Sverige, Danmark och Finland finns nu betallösningen på 20 marknader och där det finns dominerar den helt de mobila transaktionerna.

Vi har knattrat ihop en liten miniguide för dig – så kommer du igång med Apple Pay.

Vad behöver jag?

Du behöver en Iphone, en Ipad eller en Apple Watch och en internetuppkoppling. Du behöver också ha ett kort kopplat till appen Wallet som finns förinstallerat på din appleprodukt. Du behöver registrera ett kort som det finns pengar på. I nuläget är det bara kort från Nordea och ST1 som har avtal med Apple Pay. Därför krävs det ett kort från några av de utgivarna för att Apple Pay ska fungera.

Hur gör jag?

När du handlar i butik håller du fram telefonen mot terminalen och godkänner transaktionen med ett tumavtryck eller en kod.

Var kan jag handla?

Apple Pay fungerar med alla kontaktlösa betalterminaler som accepterar Visa-kort, alltså där du kan "blippa" ditt kort för att betala. Det innebär till exempel att det går att använda på 7-Eleven, Elgiganten Pressbyrån och McDonalds. På Apples hemsida finns en lista på butiker som det går att handla i.

Även Mastercard gör idag Apple Pay tillgängligt för sina kortinnehavare i Sverige. Dessutom fungerar Apple Pay som betalningsmedel i parkeringsappen EasyPark och på Izettles terminaler.

De flesta terminaler har dock NFC-teknik inbyggd och har därför infrastrukturen för Apple pay.

Vilka konkurrenter har Apple Pay?

Sedan tidigare finns bland annat Samsung Pay på marknaden med liknande teknik. Men Apple Pay konkurrerar på sätt och vis även med företag som Klarna, Swish, Izettle och Bambora. Detta eftersom handlarna inte vill ha hur många olika betallösningar som helst.

De senare är med andra ord både konkurrenter och samarbetspartners, eftersom exempelvis Izettles betalterminaler accepterar Apple Pay.

Läs fler artiklar
LÄS MER