Bakslag för Simris Alg: ”Tråkigt för våra kunder”

Simris alg Alger
Bakslag för Simris Alg: ”Tråkigt för våra kunder”

Fredrika Gullfot får vänta på genombrottet. Foto: Pressbilder Simris Alg.

Erik Wisterberg

Reporter

Genombrottet får vänta för Fredrika Gullfots alger.

I augusti jublade både Simris Alg och aktiemarknaden. The Food Safety Authority of Ireland hade då slutfört sin granskning och ansåg att Simris Algs omega-3 från odlade alger uppfyller kriterierna enligt EU-förordningen om nya livsmedel.

"Det är ett helt fantastiskt genombrott att vi snart får sälja våra produkter i Sverige och EU, sade bolagets grundare och vd Fredrika Gullfot.

Aktien steg direkt.

Men nu kommer ett rejält bakslag för Sveriges enda noterade alg-startup. Bolaget meddelar att fyra länder har inkommit med synpunkter på utlåtandet från The Food Safety Authority of Ireland.

Det innebär att försäljningsstarten försenas.

”Vi hade räknat med att få börja sälja nu i oktober, och det är givetvis frustrerande att det tar ännu längre tid. ”Det är tråkigt framförallt för våra kunder, som nu tvingas vänta ett tag till”, säger Fredrika Gullfot i ett pressmeddelande.

Ledningen för bolaget verkar dock säker på att godkännandet kommer.

”De frågor som ska besvaras är mestadels av teknisk karaktär och rör hållbarheten över tid, sammansättningen och skillnader mot andra oljor, samt vilka metoder som använts för olika analyser”, skriver bolaget i sitt pressmeddelande.

Missa inte Breakits poddintervju med grundaren Fredrika Gullfot. Hon berättar bland annat om hur algolja kan stoppa utfiskningen och om varför man måste vara en "pain in the ass bitch" ibland om man vill få in riskkapital.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER