Sök

Carolin Solskär vill stärka andra – startade manifestationen Me Too

#MeToo

Carolin Solskär.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

I helgen genomförs manifestationen "Me Too" i flera städer för att lyfta problemen med sexuellt våld och trakasserier.
"Vi vill skapa öppna diskussioner där alla tar sitt ansvar och säger ifrån om man ser något", säger initiativtagaren Carolin Solskär.

Under de senaste dagarna har våra sociala medier fyllts med berättelser kopplade till kampanjen #Metoo. Under hashtaggen vittnar kvinnor om sexuella övergrepp och trakasserier som de utsatts för.

Under torsdagen publicerade Breakit 22 starka berättelser från kvinnor som berättar om hur det är att vara kvinna inom tech.

Nu kommer manifestationen "Me Too" att genomföras i flera svenska städer under helgen. Ett initiativ som startades i Stockholm av Carolin Solskär och Gabriella Ohlzon.  

Genom att manifestera mot sexuella trakasserier och sexuellt våld vill arrangörerna väcka debatt och skapa en plats där människor kan samlas för att stärka varandra och prata.

"Vår säkerhet och vårt välmående är inte löjligt, det är så jävla viktigt. Kom och visa att du är trött på det här och nu får det fan vara nog", skriver arrangörerna på Facebook.

Carolin Solskär har själv postat om sina erfarenheter under hashtaggen. Då kommenterade två män i hennes bekantskapskrets på ett sätt hon upplevde som förlöjligande.

”Jag har själv fått uppleva det, och sett hur andra som skrivit #metoo som status också fått otrevliga, hånande kommentarer”, berättar Carolin Solskär.

Carolin Solskär blev förbannad och bestämde sig då för att dra igång manifestationen "Me Too Stockholm".

Hon la upp eventet under tisdagskvällen och hittills har närmare 1 000 personer uppgett att de ska samlas på Sergels Torg under söndagen, och 7 000 personer uppgett att de är intresserade.

”Ett problem är att man ofta börjar prata om sådant här, sedan skapas en hype som riskerar att rinna ut i sanden. Vi vill skapa öppna diskussioner där alla tar sitt ansvar och säger ifrån om man ser något". 

Carolin Solskär har själv en bakgrund inom tech, men arbetade innan dess som sjöman. Vid 22-årsålder sadlade hon om och började att plugga datasystemvetenskap och företagsekonomi.

Carolin Solskär drev bland annat den nu nedlagda startupen Greetify och arbetar i dag som program manager på IT-jätten Microsoft där hon hjälper entreprenörer och startups att utvecklas.

”Jag har alltid varit i väldigt mansdominerade branscher. Först som sjöman och sedan IT-branschen som också består av mest män. Som tjej blir man alltid lite annorlunda behandlad och jag har själv blivit utsatt för sexuellt våld och trakasserier i olika sammanhang”, berättar Carolin Solskär.

Eventet kommer att modereras av Frida Boisen. En rad kvinnor kommer att berätta om sina erfarenheter och artister kommer att uppträda, bland annat Isa Tengblad  

Efter initiativet har andra tjejer hört av sig till Carolin Solskär, och nu kommer fler personer att genomföra liknande manifestationer i andra städer. Polisen och Stockholm stad har gett ett muntligt godkännande till manifestationen. 

"Vi vet att de jobbar på ett skriftligt godkännande. De är på våran sida, alla vill att det ska hända", säger Carolin Solskär.

Grundtanken är att manifestationen ska vara inkluderande och både män och kvinnor är välkomna. På Facebook skänker Carolin Solskär ett tack och en tanke till alla de modiga människor som vågat dela med sig av sina erfarenheter. 

"Men också alla som inte orkade eller inte kunde. Jag vill ge dig en kram, och säga att jag ska kämpa för dig också, även om du inte orkar själv just nu". 

Läs mer