Sök

E-sporten tynger MTG – så går jättens stora framtidssatsning

MTGMTGxesport

E-sport-fans kollar på mästerskap i Dota 2. Foto: AP Photo/Elaine Thompson.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

E-sporten växer snabbt – men förlusterna ökar. Erik Wisterberg gör snabbanalys av morgonens rapport.

MTG är mediejätten som vill ställa om för att hänga med tid kidsen går. De köper spelutvecklare och investerar tungt i e-sport.

Inför morgonens rapport över det tredje kvartalet, där MTG:s resultat och omsättning slog analytikernas förväntningar, var många blickar riktade mot just bolagets framtidsområden i MTGx.

Så hur går det? MTGx omsättning i reda tal ökar kraftigt, till 798 (321) miljoner kronor. Men den största delan av denna ökning utgörs av att förvärvet av Innogames nu syns i siffrorna.

Den organiska tillväxten för MTGx landar på 39 procent.

Det har också länge spekulerats om när MTGx kan gå med vinst. Rörelseresultatet under det tredje kvartalet skrivs till minus 38 miljoner kronor, vilket också påverkas markant av förvärvet av den (lönsamma) tyska spelutvecklaren Innogames. Utan dess bidrag hade förlusten skrivits till 95 miljoner kronor. Sammantaget går det något sämre än väntat för MTGx.

”Som en effekt av de investeringar vi har gjort har vi justerat vår förväntansbild för MTGx helårsresultat. Ambitionen kvarstår att redovisa ett positivt resultat under fjärde kvartalet i år men på en lägre nivå än vad som tidigare förväntats", skriver bolagets MTG:s vd Jørgen Madsen Lindemann i rapporten.

I klartext framgår det också att MTG:s investeringar i e-sport just nu tynger bolagets finanser, trots en tillväxt på 49 procent.

”Förlusten inom esport steg till följd av fortsatt expansion”, skriver MTG i rapporten.

Man konstaterar att spelutvecklare visar ett ”större fokus än någonsin” för att använda e-sport för att få upp engagemanget för sina titlar.

”Detta lockar ett växande intresse men högmarginalförsäljningen från sponsorer och distributörer har tagit längre tid än förväntat att materialisera”.

Kort sagt: Det går trögt att sälja. 

Affärsområdet Nordic Entertainment, där streamingtjänsten Viaplay ingår, ökade försäljningen med 6 procent för betal-tv-delen. Det sker till följd av ”fortsatt god abonnenttillväxt för Viaplay, tidigare genomförda prisökningar och ökade pay-per-wievintäkter”.

Kanske är det effekten av ”Århundradets fajt” mellan Floyd Mayweather och Conor McGregor i Las Vegas. Den som ville se matchen fick punga ut med 499 kronor.

Totalt omsatte MTG 4.280 miljoner kronor. Här låg SME Direkts konsensusprognos på 4.195 miljoner kronor. Rörelseresultat hamnade på 257 miljoner kronor vilket kan jämföras med analytikernas förvätningar på 227 miljoner kronor.

Läs mer