Cashar in, får 100 gånger pengarna – satsar på flygande bilar

Automile Aeromobil
Cashar in, får 100 gånger pengarna – satsar på flygande bilar

Till vänster: Aeromobils flygande bil. Till höger: Martin Hauge.

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

När riskkapitalisten Martin Hauge säljer sina aktier i techbolaget Automile får han en avkastning på över 100 gånger pengarna.
Nu ska han investera mer i nya projekt, som kvinno-fonder i Singapore och flygande bilar i Slovakien.

Det svenska bilmätarbolaget Automile tog precis in en rejäl påse med pengar från tunga investerare.

Samtidigt som de nya ägarna kliver in – så kliver Martin Hauge av, och säljer sina aktier.

För de flesta svenskar i techbranschen är han ganska okänd, norrmannen som tidigare var partner på riskkapitalbolaget Creandum.

Men hans senaste affär i Automile lär göra att Martin Hauges renommé bland svenska startup-entreprenörer stärks betydligt.

“Jag har ju jobbat en del med Jens (Nylander, grundare till Automile) tidigare när han drev hörlursbolaget Jays. Den investeringen blev väl sådär, om man ska vara ärlig. Hörlursmarknaden är extremt konkurrensutsatt, och vi lyckades inte växa bolaget så mycket som vi trodde”, säger Martin Hauge.

Den första investeringen i ett Jens Nylander-bolag blev alltså ingen succé.

Trots det blev Martin Hauge väldigt intresserad när samme entreprenör ringde nästa gång – och ville ha pengar till ett nytt bolag.

“Jens ger aldrig upp. Det är en profil som verkligen lockar mig. Han är beredd att jobba hur mycket som helst, flytta till Kalifornien, ta med sig tre små ungar och helt enkelt göra allt som krävs. I Sverige har du ganska få sådana personer. De två grundarna till Spotify är två andra exempel, men de är ganska få som sagt”, säger Martin Hauge.

Nu har han alltså sålt sina aktier i Automile, som har tagit fram en teknik för att låta företag mäta och följa sina sin fordonsflotta i realtid på ett smidigare sätt.

Martin Hauge bekräftar att han får en avkastning på över 100 gånger pengarna på investeringen.

“Jag har fått över 100 gånger pengarna tidigare någon enstaka gång, men det är sällsynt. Jag är ju bäst när jag kan hjälpa bolag i tidig fas, och där hjälpte jag Jens som styrelseordförande under de första åren. Nu finns det andra som kan ta över inför nästa fas”, säger Martin Hauge.

Pengarna som han tjänat på Automile ska investeras i nya startups. Martin Hauge driver sedan en tid tillbaka det egna investeringsbolaget Haflo.

I portföljen finns bland andra följande bolag:

  • Göteborgs-företaget Zeropoint, som har en teknik för att mobiltelefoner ska bli snabbare genom bland annat smartare minneshantering.
  • Det norska bolaget No Isolation, som har tagit fram en robot som ensamma, psykiskt sjuka barn kan umgås med för att få tröst. Bolaget har ett samarbete med svenska Telia.
  • Slovakiska Aeromobil, som bygger flygande bilar (!).


Det sistnämnda bolaget är det mest uppmärksammade.

“Det kan låta som science fiction. Men det är på riktigt. Vi har börjar ta in förbeställningar till bilen, som på riktigt är en flygande bil”, säger Martin Hauge.

Ett annat område som Martin Hauge tycker är intressant är riskkapitalfonder som leds av kvinnor och som investerar i kvinnliga entreprenörer.

Han har stoppat in egna pengar i två sådana fonder: Brittiska Kindred Capital och Singapore-baserade SoGal Ventures.

“Jag tror att det finns väldigt många duktiga kvinnliga entreprenörer som är underbevakade av riskkapitalister inom tech. De här kvinnorna är inte med i någon ‘gentleman’s club’ där man träffar personer som vill investera i ens bolag, utan de står utanför den gemenskapen. De är underskattade och förbisedda. Det ser jag som en affärsmöjlighet, att via fonderna investera i dem och ta tillvara på möjligheter som jag som 60-årig gubbe annars skulle missa”, säger Martin Hauge.

Läs fler artiklar
LÄS MER