Automile tar in 280 miljoner – ska storsatsa i Sundsvall

AutomileSundsvall

Jens Nylander är grundare till Automile.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Det snabbväxande bilmätarbolaget Automile får in 280 miljoner kronor i nytt kapital.
Nu väntar en lång rad nyanställningar i grundaren Jens Nylanders födelsestad Sundsvall.

Automile har tagit fram en dosa som fästs under till exempel en bil, som låter företag följa sina fordon i realtid och bland annat effektivisera bränsleförbrukningen.

Bolaget har vuxit i blixtfart de senaste åren och räknar med en omsättning på cirka 70 miljoner kronor under 2017.

Och mer tillväxt ska det bli. Därför tar Jens Nylanders bolag nu in ytterligare 280 miljoner kronor i expansionskapital. Den största investeraren är New York-baserade Insight Ventures. Automile värderas i affären till cirka 1 miljard kronor.

“Nu kan vi jobba väldigt långsiktigt, på 36 månaders eller 48 månaders sikt, i stället för 12 månader. Då kan man tidigare rekrytera tyngre chefer och ta den kostnaden direkt. Samma sak med säljare: Vi kan rekrytera nya säljare i högre tempo, så att de kommer igång snabbare, utan att behöva oroa oss för att få tomt i kassan”, säger Jens Nylander.

Utöver högre rekryteringstempo och mer långsiktiga beslut nämner Jens Nylander ytterligare en sak som riskkapitalet ska användas till: Fler annonser.

“Många startups snackar om att det är fult med marknadsföring och säger att all deras tillväxt sker av sig självt. Men det stämmer i princip aldrig. Det är alldeles för svårt att växa helt utan annonser. Vi ska fyrdubbla våra investeringar i marknadsföring nästa år”, säger Automile-grundaren.

Amerikanska Insight Ventures, som alltså står för lejonparten av det nya kapitalet, är en riktig bjässe i riskkapitalbranschen och har tidigare bland annat investerat i e-handelsjätten Alibaba och mikrobloggen Twitter.

“Det jag gillar med Insight är att de är väldigt analytiska. De går igenom företaget i detalj med en äkta ambition att försöka förstå ditt bolag på djupet. Deras analys blir som en uppslagsbok över hela bolaget, att läsa den är otroligt stimulerande”, säger Jens Nylander.

Automile har idag strax över 50 anställda och ska anställa ytterligare 80 personer.

20 av de nya tjänsterna hamnar i Sundsvall, vilket gör att Automiles utvecklingskontor där blir 30 personer starkt.

“Det är så jäkla kul alltså”, säger Jens Nylander om kontoret i Medelpad.

“I Stockholm är det väldigt svårt att få in ansökningar när man söker folk. Och nästan alla utvecklare vill vara konsulter. Men i Sundsvall är det lite som att vara mitt i Silicon Valley, man får hela tiden kontakt med erfaren teknisk personal som kan tänka sig att byta jobb med ganska kort varsel. För mig är det över förväntan”, säger Jens Nylander.

Automile startades 2014 av Jens Nylander tillsammans med Jacob Pontén och Felix Rosén. Bolaget räknar med att omsätta 150 miljoner kronor under 2018. I den nya kapitalrundan deltar också investerarna SaaStr, Point Nine Capital, Dawn Capital och Saleforce deltar, som sedan tidigare är ägare i Automile.

LÄS MER: Jens Nylander: “Startups måste växa i glesbygden”

Läs mer