Sök

Anna Gullstrand: Har du råd att inte anställa en facilitator?

Anna Gullstrand

Anna Gullstrand

Krönikör

I takt med att allt mer automatiseras blir det extra viktigt med yrken som förstärker det unika i oss människor, skriver Anna Gullstrand i en krönika.

2017 blev året då AI-stressens bredde ut sig bland gemene man. Automatisering har det pratats om länge, men i år blev det tydligt att det inte bara är de enkla jobben som kommer ersättas och kompletteras av smarta algoritmer. Nu rinner svetten även i pannan på högavlönade experter med dubbla examen. Jurister, ekonomer, kreatörer, börsmäklare…

2018 kommer att bli året då vi går från “There's an app for that” till “There’s an AI for that”. Kom ihåg var du hörde det först.

Så, vad ska vi människor hitta på? Behövs vi ens?

Svaret är så klart ja. Men i jobb och roller som ännu inte finns. Framtidsspaningarna pratar om Drone Traffic Controller, AI Tereapeuter och Social Media Funeral Homes. Vi och artificiell intelligens kommer så klart jobba tätt tillsammans och vara beroende av varandra.

Men, jag tror också på en annan trend. Ju mer teknik vi omger oss mer, desto större tror jag behovet blir av roller som förstärker det unika i oss människor. Yrken som får oss att samarbeta bättre, bli mer kreativa, mer innovativa, mer proaktiva. Yrken som släpper fram det magiska och mänskliga.

Man skulle ju kunna tycka att ovan är chefens och ledarens uppgift. Men, en omtalad studie av Gallup visar att endast 13 procent av världens anställda är engagerade på sitt jobb. Lågt engagemang betyder låg produktivitet, dåliga idéer, ingen initiativförmåga och hög sjukfrånvaro. Bland annat.

På börsspråk: låg avkastning.

Och, ännu hemskare. Vad gör det med oss människor att vi tillbringar en tredjedel av våra liv oengagerade. Tänk den meningslösheten, stressen, apatin, känslan av betydelselöshet…

Så, bevisligen finns den en hel del kvar att göra. Och kanske är vårt traditionella system med chefer och hierarkier inte det bästa sättet?

Rent krasst. Om vi fortsätter på inslagen väg så tillför vi människor inte speciellt mycket värde. 1 plus 1 blir endast 2, och den typen av matematik är maskinerna bättre på.

Ett framtidsyrke jag tror starkt på, som börjar dyka upp lite här och var, är facilitatorn. En facilitator är varken teamets chef eller ledare, men finns till för att stötta teamet i resan mot det mål de definierat tillsammans.

Facilitatorns verktygslåda består av underbart mänskliga saker som ögon, öron, hjärna, hjärta och mage och de har nära till processer och workshopmetoder som för teamet framåt. De hjälper teamet bland annat med att finna sitt syfte och hitta tillbaka till det när de är på villovägar, och att skapa en uttalad gemensam kultur.

En proffsig facilitator har stenkoll på de mänskliga behov som behöver tillfredsställas för att en individ ska bli engagerad och för att ett team ska nå sin fulla potential. Jag pratar om magiska nivåer av flow, synergi och innovation. Det finns i oss, men det behöver förlösas.   

En facilitator säkrar helt enkelt att 1 + 1 blir 3. Minst.

Och när det gäller sådan matematik så har maskinerna inte en chans. Än så länge.

Enkel matematik. Har du råd att inte anställa en facilitator?  

Anna Gullstrand
Digital strateg och föreläsare. Grundare av Studio How. Delägare på digitalbyrån Fröjd. 

Läs mer