Tips från insidern: Så fixar du drömjobbet på Spotify

Rekrytering
Tips från insidern: Så fixar du drömjobbet på Spotify

Katarina Berg Foto: Sanna Wolf-Watz

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

Det räcker inte med att ha rätt kompetens för att jobba hos en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Personliga egenskaper väger tungt och talang är viktigare än utbildning.

Spotifys globala HR-chef Katarina Berg var på Almedalsveckan för att prata om ledarskap och organisera Women in tech-minglet, som vi tidigare har rapporterat om.

För Breakit berättar hon att den viktigaste egenskapen för att fixa drömjobbet på Spotify är att passa in i företagskulturen. Men det betyder inte att Katarina Berg vill att alla anställda ska vara stöpta i samma form.

”Det behövs mångfald, inte bara det traditionella som kön, etnicitet, ålder och sexuella preferenser utan även när det gäller bakgrund och hur du löser problem. Företag finns inte kvar i morgon om alla i företaget tänker lika”, säger hon.

På Spotify är det engleska som gäller och det har ingen betydelse varifrån någon kommer. En grupp på över 20 personer jobbar bara med att hitta personer för företaget. Precis som andra heta techbolag som Breakit har skrivit om tidigare söker de efter folk som utmärker sig på olika webbforum.

”Vi brukar säga attt ’utan spaning, ingen aning’ och det får du gärna citera mig på”, säger Katarina Berg.

De anställda jobbar i små team där varje person är viktig för resultatet. Utbildning väger mindre i sammanhanget än kompetens och talang.

”Det finns företag som bara anställer kursettor, men det gör inte vi. Vi har många som inte har genomfört en utbildning. De kan ha börjat, men varit för rastlösa för att gå klart”, säger Katarina Berg.

Hon berättar att de har som uttalad strategi att få in personer med så olika bakgrund, både erfarenhetsmässigt, utbildningsmässigt och personlighetsmässigt som möjligt.

”Vi är som en vandrande Benetton-reklam”, berättar hon.

Läs fler artiklar
LÄS MER