Sök

Annonssamarbete med SEB

Josefin sade upp sig och köpte Denny’s Home: ”Jag kände ‘wow, this is it!’”

SEB

"Jag såg direkt vad jag kunde vässa", säger Josefin Sjöblom om inredningsbolaget hon köpte. Bild: SEB

Christopher Lembke

Kommersiell redaktör

Josefin Sjöblom valde att köpa ett inredningsföretag istället för att starta ett eget. ”Du betalar en slant, men du har också en omsättning som kickar in från dag ett”.

Josefin Sjöblom hade fått nog av sitt chefsjobb och funderade på vad hon skulle göra härnäst. Inga lediga jobb kändes kul. Istället började hon kika på vilka företag som fanns till salu och vad hon skulle kunna strukturera upp och få fart på. Precis innan semestern i fjol slog bomben ner. Inredningsföretaget Denny’s Home som funnits i drygt 20 år, med välkända varumärken i e-handeln och den fysiska butiken i Stockholm, var till salu.

Josefin Sjöblom fastnade direkt för företaget som hon ansåg hade en stor utvecklingspotential.

”Jag kände att jag hittat hem. Det här passade mig perfekt med min passion för inredning. Här såg jag att jag kunde modernisera och digitalisera företaget”, säger Josefin Sjöblom som inte var intresserad av att helt enkelt söka jobb på ett inredningsföretag.

”Min drivkraft är frihet och jag tycker om att ha lite att ta tag i, strukturera och utveckla. Därför passar det mig bättre att ta över något existerande och förfina det. Frihet innebär också att jag har möjlighet att jobba när och varifrån jag vill, vilket är mycket värt för mig. Jag kan ta några dagar nere i Spanien och kan fortfarande sköta större delen av mitt jobb därifrån”, säger Josefin Sjöblom.

Att starta ett inredningsföretag från ruta ett var aldrig aktuellt. Genom köpet kunde hon spola förbi uppstartsfasen och direkt få användning för hennes spetskompetens – att vässa affären och strukturera upp verksamheten.

”Du betalar en slant, men du har också en omsättning som kickar in från dag ett. Och du har en inkomst. Annars kan du inte räkna med att ta ut lön initialt”, säger Josefin Sjöblom som tog över rubbet på Danny’s home: varumärket, lagret samt ansvaret för de anställda.

”Det är stor fördel att avtalen med viktiga, stora varumärken fortsätter att rulla på. Hade jag startat något från grunden hade det tagit mig år att få in de här stora prestigefulla leverantörerna – om jag ens hade lyckats.”

För att ta reda på vilket pris som var rimligt att betala tog Josefin Sjöblom god tid på sig att samla in underlag. Utöver en revisor vände hon sig till två bekanta med stora erfarenheter av bolagsförvärv.  

”Jag fick tre rätt lika summor. Efter ett halvårs undersökningar och förhandlingar var köpet klart”.

Under avtalsförhandlingen var Josefin Sjöblom benhård på vissa punkter. Hon såg till att de gamla ägarna inte fick bedriva samma verksamhet inom ett visst antal år, för att de inte skulle plocka med sig kunderna. Samtidigt skulle en av ägarna kvar i bolaget ett halvår för kompetensöverföring.

”Men vid ett nytt bolagsköp skulle jag vara ännu mer noga i avtalet, med exempelvis en klausul kring ansvaret kring tidigare händelser i bolaget”.

Vad ska du tänka på när du köper ett företag? Här är Josefin Sjöbloms 6 tips: 

  • Pruta. Det g-å-r att få ner summan. Ge ett bud och se till att ha dina motiveringar klara, när ägaren kommer med argument kring ditt bud.
     
  • Fråga andra i branschen. Ta kontakt med folk som inspirerar dig och lyssna hur de har gjort. Var inte rädd för att störa. Folk blir oftast smickrade och glada att få berätta.
     
  • Avtalet. Lägg mycket tid på köpeavtalet. Var supertydlig i texten, i definitioner och se till att täcka in olika aspekter, exempelvis tidigare tvister i bolaget och ansvaret kring dem.
     
  • Betalningen. Håll inne del av betalningen i ett halvår. Om eventuella kostnader dyker upp som rör den tidigare verksamheten, kan du minska köpeskillingen.
     
  • Företagsrådgivare. Ta hjälp av banken för att göra din affärsplan och din företagspresentation om du är ovan. Testa din affärsidé på din företagsrådgivare.
     
  • Ta in Almi. Min kontaktperson där har själv varit entreprenör och han har fungerat som ett jättebra bollplank utöver att jag fått finansiering via Almi.


Vill du läsa mer? På SEB:s sajt Get started hittar du massor av inspiration, tips och råd för att få bästa tänkbara start för ditt företag, till exempel:


Det här är ett sponsrat inlägg som är en del av Breakits annonserbjudande. Inlägget kommer från SEB/Getstarted. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se.

 

Läs mer