Damberg efter Googles besked: "Fler företag kommer att titta på Sverige".

IT-jobb
Damberg efter Googles besked: "Fler företag kommer att titta på Sverige".

En glad Mikael Damberg tog emot beskedet från Google. Foto: TT/istockphoto.

Towe Boström

Reporter

Näringsminister Mikael Damberg firar beskedet om Googles planerade etablering i svenska Avesta.
”Vi ligger långt fram i digitaliseringen och har en startupsektor som är unik", berömmer ministern.

Under fredagsmorgonen bekräftad Google planerna på ett datacenter i Avesta i Dalarna. Något Dagens Nyheter var först med att rapportera om. 

IT-jätten har köpt upp ett stort stycke mark och börjar under nästa år att bygga upp infrastruktur runt platsen för att förbereda för datahallen. 

Googles kommunikationschef Farshad Shadloo säger till DN att ett slutgiltligt besked inte är taget men att man vill säkerhetställa att det finns framtida alternativ för byggnation av datahallar i Europa.

Breakit har pratat med näringsminister Mikael Damberg, S, som säger sig vara otroligt stolt och glad över att Google valt Avesta och Sverige. 

”Jag är helt övertygad om att det här valet från Google kommer att göra att fler företag kommer att titta på Sverige och fundera på om de ska växa här”, säger Mikael Damberg.

Han vill inte ta ut vinsten i förskott och poängterar att det krävs fortsatt arbete för att investeringen ska bli verklighet.

”Men samtidigt tror jag inte att Google köper skogsmark i Sverige för att bedriva skogsbruk, de gör ju det som en förberedelse för sina expansionsplaner i vår del av Europa”.

Vad är det som lockar den här typen av bolag till Sverige?

”Vi ligger långt fram i digitaliseringen och har en startupsektor som är unik", säger Mikael Damberg och pekar på att många stora industriföretag gör kraftfulla innovationssatsningar mot det digitala.

Ett bra bredbandsnät, uppkopplad befolkning, grön energipolitik och en beskattning som likställer datacenter med övrig svensk industri är konkurrenskraftiga faktorer, enligt ministern.

Han berättar att regeringen arbetar aktivt med att  ”göra reklam” för de här möjligheterna i Sverige när man varit i kontakt med de stora företagen.

Mikael Damberg pekar på att den här typen av investeringar både ger arbetstillfällen under och efter etableringen, samtidigt som det skapar tillväxtmöjligheter för annan näringsverksamhet.

”Det kommer kanske att locka andra företag att etablera sig i närheten, det såg vi med Facebooks etablering i Luleå och det ser vi även med Amazons etableringar i Mälardalsregionen".

Mikael Damberg passarr också på att berömma  Avesta kommuns arbete med Google. Det är många frågetecken som ska redas ut i sådana här processer.

Kan vi förvänta oss liknande större etableringar framöver?

”Det hoppas jag. Vi jobbar för det och jag hoppas att vi genom detta kommer att vara ännu mer intressanta för internationella bolag”.

Läs fler artiklar
LÄS MER