Sök

Techprofilen Anna Ryott: ”Jag har cancer, men jag är inte cancer”

Norrsken Foundation

Foto: Henrik Huldschiner

Henrik Huldschiner

Henrik Huldschiner

Hennes mission är att rädda världen med hjälp av tech och Klarna-grundaren Niklas Adalberths miljarder.
Samtidigt kämpar Anna Ryott mot sjukdomen som växer i hennes kropp.
I augusti kom beskedet.
”Jag har cancer – men jag är inte cancer”, säger Anna Ryott.

I juni meddelade Norrsken Foundation, det växthus för socialt entreprenörskap som i fjol drogs igång av Klarnagrundaren Niklas Adalberth, att man rekryterat Anna Ryott för att ta Norrsken-konceptet utomlands. Det går knappast att tänka sig en mer lämplig kandidat för jobbet.

Anna Ryott gjorde raketkarriär i det privata näringslivet innan hon sadlade om till att arbeta med välgörenhet, först på Unicef och sedan som generalsekreterare för SOS Barnbyar. De senaste fyra åren har hon varit vd för Swedfund, svenska statens eget riskkapitalbolag för hållbart företagande runt om i världen.

”På Swedfund blev det än tydligare för mig hur viktig näringslivets roll är i att driva positiv samhällsutveckling. ’Change goes where the money flows’. Faktum är att näringslivet och finansvärlden har störst chans att utrota världens fattigdom med tanke på det kapital som behövs för att nå de globala hållbarhetsmålen. Det trodde jag aldrig att jag skulle säga när jag i början av min karriär jobbade som analytiker med alla kritstrecksrandiga kostymer på Hagströmer & Qviberg”, säger Anna Ryott.

Vad var det som lockade med Norrsken?

”Jag tror att det är här jag kan göra störst skillnad, tillsammans med alla fantastiska entreprenörer som Norrsken stödjer. Norrsken har skapat en unik plattform där teknik kan möta idéer för att lösa global samhällsproblem. Jag tror vi kan göra enorm nytta genom att etablera Norrskens ekosystem i städer runt om i världen.”

Men innan hon ens hann börja på det nya jobbet den 1 september fick Anna Ryott veta att hon personligen står inför sin sin tuffaste utmaning i livet. När vi träffas på Norrskens modernistiska entreprenörshub i gamla Spårvagnshallarna i Stockholm är hon fylld av energi. Det enda som avslöjar något om hennes allvarliga sjukdom är att hon är nyklippt.

”Jag klippte av mig håret i förra veckan före den första cellgiftsbehandlingen. I slutet av oktober kommer jag ha tappat allt hår och jag vill förekomma det. Jag har alltid varit långhårig, så jag tar det i faser. Nästa vecka har jag en ny tid hos frisören och ska snagga mig.”

Utan att darra på rösten berättar Anna Ryott om mardrömsbeskedet hon fick i augusti.

”Vi hade haft ett magiskt sommarlov och jag såg fram emot hösten när jag skulle börja ett nytt spännande jobb här på Norrsken. Sista veckan på semestern kände jag en knöl i bröstet. Jag insåg så klart vad det kunde vara och genomgick en undersökning direkt, men det är inte riktigt min läggning att oroa mig så jag tänkte positivt. Ett par dagar senare fick vi beskedet. Det är den fetaste käftsmäll man kan få. ’Kommer jag att dö nu?’. Som tur var så var våra söner borta på sommarläger så jag och min man hade ett par dagar på oss att ta in det hela själva.”

Provsvaren visade att Anna Ryott har en aggressiv form av bröstcancer, som kräver snabb behandling i form av operation, cellgifter och strålning.

”När det fanns en behandlingsplan för det hela tog jag mig samman. Jag berättade för barnen, vännerna och kollegorna. Då fick jag tillbaka min styrka. Nu är varenda frisk cell jag har i kroppen mobiliserad, det här ska jag klara av.”

När vi träffas i början av oktober har hon genomgått operationen utan komplikationer. Hon säger att hon mår ok, men så klart påverkas av den påbörjade behandlingen.

”I går var en riktigt dålig dag, med extrem huvudvärk, trötthet och illamående. I dag är det mycket bättre, det går i vågor.”

Framför sig har hon 20 veckors cellgiftbehandling, därefter fyra veckors paus, och efter det fyra veckors strålning varje dag.

Samtidigt är Anna Ryott fast besluten att snabbt komma igång med sina planer för Norrskens utrullning utomlands.

”Det är viktigt att hela tiden tänka: ’jag har cancer, men jag är inte cancer’. Jag vill jobba så mycket som möjligt. Mitt jobb är extremt viktigt för mig, och även om jag är trött så ger jobbet mig också energi och kraft.”

Som vice vd arbetar Anna Ryott tillsammans med vd:n Erik Engellau-Nilsson med Norrskens alla tre ben: fonden som investerar i sociala entreprenörer, det egna labbet där Norrsken utvecklar sina egna initiativ och själva huset som erbjuder lokaler för startup-bolag. Men hennes främsta fokus är de planerade utlandsetableringarna.

”2018 ska vi öppna minst ett Norrsken i Afrika eller Europa, och 2019 blir det minst två. Ambitionen är att inom tio år ska Norrsken finnas på ett 30-tal platser runt hela världen. Vi är övertygade om att vi därigenom kan skapa en större impact och bidra till betydande synergier mellan ekosystemen”, säger Anna Ryott.

Vilken stad som blir först ut är ännu inte bestämt. Anna Ryott nämner Nairobi (Kenya), Kapstaden (Sydafrika) och Kigali (Rwanda), samt London och Berlin, som de fem städer hon tittar närmast på.

”Det är där vi tror att vi kan göra störst skillnad. Det underlättas ju också av att jag har ett upparbetat nätverk med organisationer och finansiärer i Afrika.”

Planen är att introducera Norrskens ekosystem bestående av en fond och en entreprenörshub i varje stad. Såväl entreprenörer som investerare ska hittas lokalt.

I USA har en rad framstående entreprenörer som Bill Gates, Mark Zuckerberg och Jeff Bezos lovat bort stora delar av sin förmögenhet till välgörande ändamål. I Sverige finns inte alls samma tradition, men Anna Ryott tror och hoppas att vi är på väg att ta efter. Hon tar Norrsken som exempel. Förutom Niklas Adalberth initiala investeringar på 170 miljoner kronor har även tech-miljardärerna Sebastian Knutson (King), Carl Manneh (Moajang) och Filip Tysander (Daniel Wellington) gått in med pengar i Norrskens fond.

”De är unga och fortfarande högst aktiva, och väljer att göra skillnad nu. Det tycker jag är uppmuntrande. Överlag går vi från en mer traditionell filantropi, där man på ålderns höst ger bort pengar, till att man bidrar tidigare i livet, och inte bara monetärt utan även med sitt engagemang och sin kunskap. Då kan man åstadkomma så mycket mer.”

Anna Ryott själv har det senaste decenniet vigt sitt liv åt att hjälpa andra, samtidigt som hon gjort chefskarriär. Hon säger att hon aldrig har haft en karriärplan.

”I början var det mycket ’duktig flicka’ över mig, jag gjorde det som förväntades av mig. Jag var på H&Q och därefter var jag managementkonsult på McKinsey. Sedan tog jag ett lust-beslut när jag gick till reklambranschen, det tyckte jag var spännande. Men det mest dramatiska skiftet var när jag lämnade Storåkers och det privata näringslivet, för att bli insamlingschef för Unicef. Då var det många i min bekantskapskrets som undrade vad jag höll på med. Men jag tyckte det var fantastiskt, att få jobba heltid med det jag tidigare bara gjort på fritiden och som pro bono-projekt.”

Jobbytet till Unicef innebar att Anna Ryott gick ned rejält i lön. Men hon har haft en god löneutveckling sedan dess. I fjol toppade Anna Ryott listan över de chefer i bidrags-Sverige som tjänade bäst, med en årslön på 1,8 miljoner kronor.

”Fast nu med Norrsken går jag ner i lön igen, från en månadslön på 150 000 kronor till under 100 000 kronor. Jag kan ärligt säga att pengar aldrig har varit en stor drivkraft för mig.”

Att kämpa med cancer samtidigt som man ska prestera på ett nytt jobb låter inte som en ultimat kombination. Men Anna Ryott säger sig vara tacksam över att det blev som det blev.

”Jag är glad att jag hade tackat ja till Norrsken innan jag fick cancerbeskedet. Annars hade det kanske aldrig blivit av, det är svårt att göra en stor förändring i livet när du är sjuk. Jag kan inte tänka mig en bättre organisation än Norrsken att vara på för mig just nu. Alla är väldigt positiva och stöttande.”

Anna Ryott har sex utmanande månader framför sig. Men hennes professionella målbild ligger långt framför det.

”Det är vårt viktiga uppdrag som får mig att gå upp på morgonen, även de dagar när det känns som tyngst. Jag vill vara med att utrota extrem fattigdom till 2030.”

Anna Ryott – löpare som älskar papperstidningar

Ålder: 45 år.

Bor: Hus i Bromma.

Familj: Maken Michael Ryott, som är läkare, och sönerna Julian, 14 år, och Leo, 11 år.

Utbildning: Ekonomlinjen på Stockholms universitet.

Yrkeskarriär: Finansanalytiker på Hagströmer & Qviberg 1996–1998, managementkonsult på McKinsey 1998–2001, vice vd för Storåkers McCann 2001–2007, insamlingschef för Unicef 2007–2009, generalsekreterare för SOS Barnbyar 2010–2013, vd för Swedfund 2013–2017.

Styrelseuppdrag: UN Foundation Global Entreprenueurs Council och World Childhood Foundation.

Fritid: Löpning, resor, yoga och familj.

Förebild: Frihetskämpen Gracia Marcel, Moçambiques utrikesminister på 1970-talet och sedermera Nelson Mandelas fru.

Mediekonsumtion: ”Jag älskar papperstidningen på morgonen och får både DN och DI hem i brevlådan. Under dagen kollar jag nyhetsflödet på sajter som di.sesvd.sedn.se och breakit.se. Jag är också en flitig Twitteranvändare, jag tycker att det ger en bra överblick på världshändelser och jag följer en massa intressanta personer från hela världen.”

Tips till företagare – så kan du hjälpa: ”Hitta en fråga som du brinner för, och som är relevant för ditt företag. Hur kan du och din organisation vara en pusselbit för att skapa positiv samhällsutveckling? Hur kan vi göra skillnad? Det är det viktiga. Genomförandet kan ju ske på en massa sätt, via samarbeten med olika aktörer eller att ni skapar något eget. Det ger enormt mycket tillbaka i form av energi i din organisation. Och dina barn blir stolta.”

Läs mer