Sök

Lysas aktierobot ska hjälpa företagen – "Det är ett maraton"

Lysa

Emilie Andersson är medgrundare till Lysa.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Intresset för Lysas robottjänst har ökat efter att konkurrenterna hoppat på tåget – och nu ska roboten även hjälpa företag att investera.
"Det tickar på bra just nu med både kunder och insättningar", säger medgrundaren Emelie Andersson.

Lysa vill göra det lättare för dig att spara pengar och har tagit fram en robottjänst som ger dig placeringsråd till en lägre avgift än många banker. Till grund ligger en algoritm som identifierar kundens förutsättningar och sedan kommer med investeringsförslag.

Tjänsten lanserades i april och bakom bolaget står Emilie Andersson, Patrik Adamson och Henrik Littecke. Lysa har tidigare plockat in runt 20 miljoner kronor och backas bland annat av Avanzas tidigare vd Nicklas Storåkers. 

Satsningen mot privatpersoner har gått bra och i september passerade Lysa 150 miljoner kronor i förvaltat kapital med över 1 500 kunder, uppger grundaren Emilie Andersson.

Under de senaste månaderna har även Nordnet och Avanza lanserat robotrådgivare. 

”Deras lanseringar har ökat intresset för Lysa. Nätmäklarna börjar bli för stora och de har nu tappat stafettpinnen inom innovation och prispress på sparande", säger Emilie Andersson. 

Hon berättar att det funnits en stor efterfrågan på kapitalförvaltning för företag och nu lanserars "Lysa för företag". 

Tekniken är densamma som den mot privatpersoner och ett antal företag har redan testat på beta-versionen.

"Allt sköts digitalt så företagen slipper gå till banken och fylla i massa blanketter. På så sätt blir det betydligt lättare att komma igång med investeringar även för sitt företag".

Bolaget har inte tagit in några pengar efter rundan på 20 miljoner i våras.

"Vi planerar att ta in mer pengar till våren", säger Emilie Andersson som inte vill uttala sig om hur stor summa det kan tänkas bli. 

Hur ser det ut med omsättningen är inte heller något grundaren vill gå ut med. 

"Vi är i en uppstartssträcka och behöver få in mer förvaltat kapital för att gå runt. Vi har tålamod och vet att det är ett maraton, men det tickar på bra just nu med både kunder och insättningar", berättar hon. 

På investeringslistan finns sedan tidigare Niklas Storåkers, Fabian Hieltes riskkapitalbolag Ernström & Co, Tomas Billing som är vd för investmentbolaget Nordstjernan samt Citigroups Nordenchef Eirik Winter. Pocketshop-grundaren Mathias Engdahl har även han gått in i Lysa. 

Ni missar väl inte Breakits och Finanslivs event Fintech Stockholm 2017 i november? Där kommer bland annat Emilie Andersson att delta när robotrådgivarna Lysa och Opti duellerar. 

Läs mer