Spotifys succéinvesterare har hittat en ny potentiell guldgruva

Spotifys succéinvesterare har hittat en ny potentiell guldgruva

FOTO: SKÄRMDUMP, YOUTUBE, MARTA SJÖGREN

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Före alla andra upptäckte han Spotify. Nu har superinvesteraren Pär-Jörgen Pärson hittat en ny favorit - blockkedjan.

Det är ingen överdrift att titulera Pär-Jörgen Pärson en av Europas bästa techinvesterare och möjligtvis Sveriges främste. Som partner på svenska riskkapitaljätten Northzone har han varit hjärnan bakom en rad extremt framgångsrika investeringar. 

Högst upp på meritlistan står förstås jättesatsningen i musiktjänsten Spotify. Pär-Jörgen Pärson såg till att Northzone kom in som den första och största externa investeraren redan 2008. Efter det har han fortsatt att tro stenhårt på Spotify och värdet på Northzones investering har ökat från 250 miljoner kronor till över 7 miljarder kronor, vilket vi rapporterat tidigare om.

Och nu tror han sig alltså fått korn på ännu ett guldkantat techsegment:

”Blockkedjan är en innovation som kommer ha minst lika omvälvande påverkan som internet om inte ännu större”, slog Pär-Jörgen Pärson fast i samband med Skandias tillväxtseminarium på onsdagen i Almedalen.

För nästan alla i publiken var begreppet ”blockkedja” nytt när moderatorn Annika Dopping gjorde en snabb gallupp. Men för den som vill ha koll på utvecklingen inom den digitala ekonomin är det garanterat något att lära sig mer om. 

Blockkedjan ligger bakom den betydligt mer omskrivna kryptovalutan bitcoin men har väsentligt större användningsområden än så. Förenklat hjälper blockkedjan till att kapa bort alla onödiga mellanhänder. Blockkedje-tekniken skapar ett sorts register för alla transaktioner som görs i systemet, exempelvis i samband med valutatransaktioner. 

Det verkligt revolutionerande är att systemet är helt transparent. Alla som agerar i systemet kan ta del av alla transaktioner. Det gör att det inte behövs någon tredje part, eller mellanhand, för att övervaka systemet.

”Idag är hela finanssystemet uppbyggt på att bankerna har ett monopol på att hantera risken som uppstår för att systemen inte är transparenta. Bristen på transparens är själva grunden för bankernas affärsmodell”, säger Pär-Jörgen Pärson när Breakit träffar honom efter seminariet för en längre intervju.

Vinsterna för samhället att kapa bort dessa mellanhänderna är enorma. Pär-Jörgen Pärson tar den globala valutahandeln som ett talande exempel.

”Varje dag tjänar banksystemet 8 miljarder dollar på att ta ut olika avgifter i samband med att pengar skickas mellan olika parter”, säger han.

Och det är inte bara det traditionella banksystemet som i grunden hotas ifall Pär-Jörgen Pärson och andra förespråkare av blockkedje-tekniken får rätt. Pär-Jörgen Pärson pekar ut ytterligare tre spännande områden:

# Mikrobetalningar. Idag äter transaktionsavgiften upp hela eller stora delar av intäkterna vid riktigt små affärer. Till exempel för försäljning av enskilda tidningsartiklar och musiklåtar skulle tekniken kunna öppna en ny marknad.

# Sjukvård. Patientjournaler hanteras idag av en tredje part, i Sverige landstingen. Den nya tekniken kan göra det möjligt att varje vårdtagare själv bestämmer vem som ska få tillgång till den egna vårdjournalen utan att någon extern part blandas in.

# Exklusivitet. Ett exempel - medieföretag som idag säljer nyhetsbrev riskerar att prenumeranterna kopierar informationen och skickar den vidare till läsare som inte betalar för innehållet. Med hjälp av blockkedjor skulle säljaren av informationen kunna försäkra sig om att den inte gick vidare till icke-betalande läsare.

”Det finna otroligt många olika delar av näringslivet som potentiellt påverkas av den här tekniken. Mycket finns redan på plats men det som saknas är ett grafiskt gränssnitt som gör det mer tillgängligt för vanliga konsumenter. Ungefär på samma sätt som Netscape öppnade upp internet för folk”, säger Pär-Jörgen Pärson.

Northzone har redan investerat tungt i ett bolag som baserar sin affärsmodell på blockkedje-tekniken. Det är det svenska finanstechbolaget Cryex som Northzone, tillsammans med en handfull andra investerare, klev in med motsvarande 84 miljoner kronor i för drygt ett halvår sedan. Och det är en investering som kommer följas av flera inom detta segment.

”Absolut, vi tittar aktivt på en rad bolag och jag är själv ansvarig för dessa investeringar på Northzone”, säger Pär-Jörgen Pärson som däremot inte är så säker på att bitcoin-valutan kommer att bli en succé på sikt.

”Det är inte givet men däremot är jag övertygad om att blockkedjan kommer att slå igenom som en nytt säkerhets- och verifieringssystem. Det kommer att skapa en massa affärsmöjligheter”, säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER