Sågar riskkapitalister: ”Tvingar dig att skriva jobbiga avtal i ett halvår”

Sågar riskkapitalister: ”Tvingar dig att skriva jobbiga avtal i ett halvår”

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Att ta in pengar från stora techkapitalister som Northzone och EQT Ventures är alldeles för krångligt och tidskrävande. Då är det till och med smidigare att gå till börsen. Det säger entreprenören och affärsängeln Joachim Samuelsson.

Diskussionen om hur man bäst raggar kapital gick varm på tisdagskvällen, på Breakit och Carnegie Private Bankings event i Malmö.

Det var då som Joachim Samuelsson – serieentreprenör, affärsängel och ordförande i geststyrningsbolaget Crunchfish – gav en rejäl känga till riskkapitalbolagen som investerar i tech.

”De tvingar dig att skriva jobbiga avtal i ett halvår. Hade vi använt oss av dem hade vi helt kört fast. När vi gick till börsen var det väldigt mycket enklare. Vi hade till exempel Handelsbankens Småbolagsfond som direkt sa: ’Yes!’. I sittande möte sa de: ’Vi vill ha 10 miljoner’”, berättade Joachim Samuelsson på eventet.

Panelen bestod också av Jeanette Andersson, affärsängel och investeringsansvarig på inkubatorn Minc, Hugo Langéen, grundare av fintechföretaget Century Analytics och David Karlsson, aktiechef på Carnegie Private Banking.

De fyra kunde naturligtvis inte låta bli att ta upp tisdagens snackis: Collector-grundaren Lena Aplers tuffa sågning av storbankernas startup-investeringar.

Jeanette Andersson höll med om att bankerna driver upp värderingarna – men menar att det är ett Stockholmsfenomen.

”Man tycks glömma fundamentan, alltså man glömmer att någon gång i framtiden ska det gå att tjäna pengar på affärsmodellen. Men i Skåne är det inte så. Att en Powerpoint-presentation är lika med en värdering på 100 miljoner, det finns inte här”, sa hon.

Joachim Samuelsson, som häromveckan var med och drog igång affärsnätverket Fintech Øresund, sa att storbankerna har fyrdubblat värderingarna på fintech-bolag.

”I fintech är det kanske en liten bubbla på gång. Bankerna ligger långt efter med digitaliseringen, men de har mycket pengar och skjuter med hagelsvärm på alla möjliga bolag för att komma i kapp”, sa han.

Läs fler artiklar
LÄS MER