Ikea-chefen: Vi ligger efter på nätet – nu väntar fler uppköp

Breakit - Ikea-chefen: Vi ligger efter på nätet – nu väntar fler uppköp

Ikea chefen Jesper Brodin. Foto: TT

Finwire / Breakit

Ikea kämpar hårt för att växa på nätet.
Nu flaggar Kamprads möbelgigant för nya uppköp.

Den svenska möbeljätten Ikea planerar att ta stora kliv för att hinna ikapp med den sena ankomsten till e-handel.

I en intervju med Financial Times uppgav nya vd:n Jesper Brodin att detta kommer att verkställas genom fler förvärv liknande den av TaskRabbit.

Läs mer: Ikeas digitala handel fortsätter växa – drar in över 600 miljoner i Sverige


TaskRabbit är en marknadsplats som erbjuder uthyrning av personal för olika uppgifter. I fallet med Ikea kan det handla om till exempel montering av bolagets möbler eller tjänster som flytthjälp och städning.

Enligt Jesper Brodin har uppköpet av TaskRabbit varit betydande i att inte bli helt bortsprungna på det digitala området.

”Vi befinner oss just vid starten. TaskRabbit var det första förvärvet vi gjorde och jag tror att det är en viktig sådan eftersom vi inte har tio år på oss att omvandla Ikea. Jag tycker att vi borde se på de kommande en eller två eller tre åren som är närmast för att vidta några radikala steg”, sade Jesper Brodin.

Han tillade att Ikea efter TaskRabbit har hunnit med att etablera en grupp som ska ta sikte på fler förvärv.

Läs mer: Slipper vi skruva nu? Ikeas historiska beslut kan ändra allt

Även kundrelationen togs upp i intervjun och här sade Jesper Brodin att han vill gärna se Ikea våga ta sig an mer risker genom en ”testa och försöka”-metod i interaktionen med gruppen. Hittills har varuhusen varit de primära användningsobjekten i bemötandet av kunder.

Vidare kunde Ikea-chefen också meddela att bolaget inom kort kommer att börja prova att sälja vissa produkter bara online.

Läs mer: Så ska Ikea tas in i framtiden: "Största innovationen sen platta paket"

Jesper Brodins intervju med affärstidningen skedde i samband med att Ikea hade offentliggjort räkenskapsböckerna för 2017. Året som avslutades i augusti såg bolaget öka försäljningen med 3,8 procent till 34,1 miljarder euro.

Ikea sade 2011 att man hade som målsättning att dubbla försäljningen till 50 miljarder euro innan slutet av detta årtionde.

Läs fler artiklar
LÄS MER