Svenska e-handlaren Boozt tar in 150 miljoner kronor - börsen nästa

Boozt
Svenska e-handlaren Boozt tar in 150 miljoner kronor - börsen nästa

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Nu siktar Malmö-företaget på en börsnotering 2016.

Med Malmö som bas har klädsajten Boozt lite i det tysta inom loppet av några år blivit en av de största nordiska e-handelsspelarna. Enligt våra källor är målet att under 2015 spränga miljardvallen mätt i omsättning och nu har bolaget dessutom fått in en rejäl krigskassa.

Den här veckan avslutades en ny finansieringsrunda som tillför 150 miljoner kronor till bolaget. Pengarna kommer från två danska investerare – penisonsbolag Sampension och familjeföretaget Friheden Invest  I samband med nyemissionen görs också en konvertibel på 100 miljoner kronor om till aktier.

Värderingen på hela bolaget ska dock ligga på drygt 1 miljard kronor i samband med rundan och målet är att inom cirka 12 månader notera bolaget på en nordisk börs.

”Det är inte bestämt om det blir Stockholm eller Köpenhamn”, säger en av våra källor.

Sedan tidigare är skotillverkaren Ecco och riskkapitalbolagen Sunstone och Verdane stora ägare i Boozt. Inräknat den senaste nyemissionen har Boozt tagit in runt 400 miljoner kronor i externt riskkapital. 

Under uppbyggnadsskedet har bolaget gått med stora förluster. Under 2012 och 2013 förlorade Boozt sammanlagt 132 miljoner kronor. Årsredovisningen för 2014 är inte godkänd hos Bolagsverket än men sajten Ehandel.se har tidigare uppgett att Boozt i år kommer att göra vinst.

”Vi är på en marknad med hög tillväxt. Fler och fler köper kläder och mode på nätet, samtidigt som de stora aktörerna, inklusive oss själva, kommer att ta en ännu större del av marknaden. Det erbjuder riktigt spännande framtidsutsikter, men det är viktigt att betona att den nedersta raden kommer med med oss”, sade Boozt vd Hermann Haraldsson då till Ehandel.se.

Läs fler artiklar
LÄS MER