Breakits Erik Wisterberg nomineras till Årets Journalist: “Barnsligt roligt"

Breakit - Breakits Erik Wisterberg nomineras till Årets Journalist: “Barnsligt roligt"

Breakit

Erik Wisterberg kan ta hem titeln “Årets Journalist”. Det innebär att Breakit har chans till dubbelvinst på Tidskriftsgalan i november.

Vi på Breakit kunde nyligen fira att branschorganisationen Sveriges Tidskrifter nominerat oss till det prestigefyllda priset “Årets digitala tidskrift”.

Nu har vi anledning att fira igen.

Den här gången är det Breakits reporter Erik Wisterberg som har nominerats till ett av journalistbranschens tyngsta priser – “Årets Journalist”.

Sveriges tidskrifters motivering lyder:

“Bra journalistik förändrar. Erik Wisterbergs reportage om de usla villkoren i matbudsbranschen kombinerar grävande journalistik med ett kreativt och välplanerat Facebook-wallraff, som nådde långt utanför målgruppen – och ända upp till regeringskansliet."

Erik Wisterberg, som värvades till Breakit våren 2016, berättar att han känner sig hedrad.

“Det känns barnsligt roligt att bli nominerad till ett pris som flera av mina förebilder inom journalistiken har vunnit, exempelvis Magda Gad och Torbjörn Nilsson”, säger han.

Erik Wisterberg har under året stått bakom flera uppmärksammade gräv, intervjuer och artikelserier på Breakit. I sitt arbete har han, vid sidan av det klassiska reportaget, använt sig av en rad nya kanaler för att få spridning på sina storys. Bland annat livesändningar, poddar, infografik och videofilmer för sociala medier.

Mest uppmärksammat blev granskningen av cykelbudsbolagen Uber Eats och Foodora. Under två veckor arbetade Wisterberg undercover som cykelbud. Granskningen lanserades genom att Breakit på Facebook livesände ett arbetspass – vilket skapade massiv uppmärksamhet.

Granskningen, som avslöjade extremt låga löner på Uber Eats, nådde hela vägen till statsminister Stefan Lövfen.

"Genomslaget blev ju svindlande stort och överträffade alla förväntningar. Det gjorde mig glad in i själen att vi på Breakit visade att en vass uppstickare i medie-Sverige kan göra ett så stort avtryck i samhällsdebatten”, säger Erik Wisterberg.

Vem som får priset tillkännages den 8 november, på en stor gala på Cirkus i Stockholm. 

De övriga nominerade i kategorin är Matilda Gustavsson på DN Lördag, Emil Persson på Café och Kristin Westesson på Svd Junior.

Juryn utgörs av Eva Hamilton, journalist och tidigare vd på SVT (ordf.), Birgitta Forsberg, krönikör och reporter Svenska Dagbladet samt tvåfaldig vinnare av Årets Journalist samt Martin Schori, utrikesredaktör Aftonbladet.

Erik Wisterberg är, tillsammans med Breakits nyhetschef Jon Mauno Pettersson, även aktuell med en reportagebok om det svenska techundret. Boken ges ut via Natur & Kultur – läs mer om den satsningen här.

Läs fler artiklar
LÄS MER