Ny algoritm hjälper dig fördela bostadslånet smartare

Ny algoritm hjälper dig fördela bostadslånet smartare

Foto: Sara Lindh.

Sara Lindmark

Reporter

Fast eller rörlig ränta på bostadslånet - vad tjänar du mest på? Den nya digitala tjänsten Lenovium hjälper låntagare att optimera sina bostadslån.

Den här veckan har "Veckans Break?"-serien kommit till ett ämne som toppar affärstidningarnas sajter med jämna mellanrum: Bolån.

När vi träffar Joachim Ronneback Thomson mellan två seminarier i Almedalen har det bara gått några veckor sedan han och Petter Aronsson lanserade en beta-version av Lenovium. Problemet som de säger sig lösa angår de flesta bolånetagare, nämligen den om fast eller rörlig ränta.

“Den vanligaste frågan som bankernas sparekonomer får är ‘ska jag binda mitt bolån eller inte?’ Många väljer rörligt för att de har hört att det ska vara bra, men det är inte alltid det bästa alternativet. Vi har tagit fram en matematisk algoritm som optimerar lånet på olika löptider”, säger Joachim Ronneback Thomson, medgrundare och vd för Lenovium.

Både han och Petter Aronsson är till vardags studenter på KTH där de läser industriell ekonomi med finansiell matematik och optimering som inriktning. Idén uppkom när de skrev sin uppsats.

Enligt grundarna kan deras kunder spara i genomsnitt 7.800 kronor per år och minska sin risk med 54 procent genom att använda deras tjänst.

“Marknaden är otroligt stor med runt 5.000 miljarder i bostads- och fastighetslån bara i Sverige. Vi har globalt sikte och är ensamma med vår tjänst idag, säger Joachim Ronneback Thomson.

För att kunna gå från beta till en fullskalig version och utveckla en app för Ios befinner sig Lenovium i en finansieringsrunda med målet att ta in 2-3 miljoner kronor. 

Affärsmodellen bygger i sin tur på att de tar ut en startavgift.

“Framöver kommer vi även att ta en andel på det som man sparar, men det är inte klart hur det kommer se ut exakt”, säger Joachim Ronneback Thomson.

Lenovium fungerar så att kunderna får en pdf-fil med tre olika fördelningsförslag som grundar sig i hur riskvillig låntagaren är.

“Målet är att vi ska vara en digital bolåneförvaltare, som en nätmäklare som Avanza och Nordnet fast bara för bolån”, säger Joachim Ronneback Thomson.

Läs fler artiklar
LÄS MER