Sök

Spotify anklagas för att ha försökt stoppa svensk forskning

Spotify

Foto: Maja Suslin /TT.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Streamingjätten anklagas för att ha försökt stoppa svensk forskning om Spotifys algoritmer.

Spotify har hamnat i bråk med en grupp forskare och Vetenskapsrådet. 

Nu anklagas streamingjätten för att ha hotat den fria forskningen, uppger Computer Sweden. 

Bakgrunden är att ett forskarteam vid Umeå universitet i flera års tid arbetat med ett projekt där man kartlagt Spotifys algoritmer. 

I samband med att projektet fick internationell uppmärksamhet ska Spotify ha försökt stoppa det, uppger sajten.

Pelle Snickars vid Umeå universitet projektleder arbetet. 

"Det här har inte varit någon rolig historia. Att ett företag hotar fri forskning", säger han till Computer Sweden. 

Efter en intervju i Dagens industri ska Spotify har börjar ifrågasätta forskarnas arbetsmetoder och skickat ett brev till Pelle Snickars. 

Han uppger att han var beredd att berätta om projektet. Spotify ska då istället ha skickat ett brev till Vetenskapsrådet, som finansierar projektet, där en jurist uppger att Spotify är "synnerligen bekymrat" över forskarnas metoder.

Breakit har tagit del av Spotifys brev till rådet där man uttrycker bekymmer.

”Nämnda uppgifter ger vid handen att forskningsgruppen uppsåtligen vidtagit åtgärder som står i uttrycklig strid med Spotifys användningsvillkor och medelst tekniska metoder sökt dölja dessa villkorsbrott." 

Enligt Spotify rör det sig bland annat om användande av AI för att öka antalet spelningar och manipulation av tjänsterna. 

 Pelle Snickars igen; 

”Istället för att ta det mötet, valde Spotify att gå direkt på vår finansiär och ville i princip strypa forskningen” säger Pelle Snickars och fortsätter;

”Det var en form av hot”.

I brevet uppmanar Spotify rådet att ”agera resolut i syfte att säkerställa att oredliga eller villkorsstridiga metoder upphör omedelbart”.

Något rådet tolkat som en uppmaning om att dra in bidragen, enligt Computer Sweden. 

Spotifys kommunikationschef Sofie Grant uppger till Breakit att man aldrig försökt påverka bidraget. Hon säger att man uppmärksammat Vetenskapsrådet på att forskningsarbetet bryter mot gällande användarvillkor. 

Vetenskapsrådet har i sin tur undersökt samt avskrivit ärendet, och dess chefsjurist Anna Hörlund konstaterar att det är väldigt ovanligt att företag agerar på det här sättet.   

Rasmus Fleischer, forskare i gruppen, säger till Computer Sweden att forskarna förmodligen brutit mot användarvillkoren, men att det inte ska påverka forskningsanslag. 

Han pekar på att intervjun med Di kan ha satt igång historien. Där pratade han om hur Spotify i starten använde sig av piratkopierat musik.

Rasmus Fleischer poängterar vidare att metodvalen är ett måste för att kunna granska ett tystlåtet företag som Spotify. Han kallar de juridiska argumenten ”ganska skrattretande”.

”Det handlar om att systematiskt försöka att blanda ihop korten och sätta likhetstecken mellan brott mot användarvillkor, brott mot forskningsetik och kanske också brott mot lagen – vilket är tre helt olika saker.”

Läs mer